Business Internaţional

Bancherii au scapat cu bonusurile neatinse dupa summitul G20

06.09.2009, 16:38 17

Sefii finantelor din cele mai industrializate 20 de state au discutat la sfarsitul saptamanii trecute despre limitarea bonusurilor acordate bancherilor, subiect ce va aparea si pe agenda de negocieri de la summitul organizat la Pittsburg (SUA) unde vor fi prezenti cei mai influenti politicieni, scrie The New York Times. 

Totusi, oficialii nu au reusit sa ia hotarari ferme cu privire la aceasta problema, aducand in prim-plan disensiunile care continua sa existe pe cele doua maluri ale Atlanticului.

Reprezentantii Germaniei si ai Frantei au incercat sa puna accent pe bonusurile si politicile de salarizare din lumea bancara, in timp ce secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a deviat discutia catre crearea unui nou mediu pentru industria financiara.

 

Masurile anticriza raman in vigoare

Masurile de iesire din recesiune au fost un alt subiect "fierbinte" ce a fost dezbatut intens la Londra de catre oficialii G20.

Premierul britanic Gordon Brown a avertizat ca retragerea ajutoarelor guvernamentale din economie ar putea fi prematura. "Ar fi o eroare de proportii istorice daca am repeta greselile anilor '30. Riscurile inca raman si a retrage masurile extraordinare implementate in ultimul an ar fi o greseala extrem de serioasa", a punctat Brown.

Ministrii G20 au acceptat sa-si continue pentru moment misiunea de salvatori ai economiilor nationale, dar vor pune la punct strategii de a retrage de pe piata aceste ajutoare, potrivit unui oficial german.

Ministrul britanic de finante Alistair Darling, precum si omologul sau german Peer Steinbruck s-au numarat printre oficialii care au sustinut ideea ca ajutoarele guvernamentale, estimate de premierul Brown la 5.000 mld. dolari (3.500 mld. euro), sunt inca necesare pentru combaterea definitiva a recesiunii. "Momentul in care poti sa lansezi o strategie de exit este atunci cand poti spune ca ajutoarele au actionat literalmente eficient", a afirmat Darling.

Printre punctele la care oficialii statelor G20 (grupul celor mai puternic industrializate tari) au ajuns la un consens se numara si majorarea cerintelor de capital din industria bancara.

Geithner a explicat ca desi actiunile concertate conduse de bancile centrale si de guverne "au tras economia mondiala de la marginea prapastiei, conditiile pentru o revigorare sustinuta de cererea din sectorul privat nu sunt inca stabile".

 

Nimic concret

  • Recompensarea bancherilor se va face in functie de performantele pe termen lung ale institutiilor la care sunt angajati.
  • Sarcina de a stabili masuri specifice asupra bonusurilor bancare a revenit insa Consiliului de Stabilitate Financiara, institutie internationala de reglementare, care isi va prezenta recomandarile la summitul G20 din Pittsburg.
  • In declaratia emisa dupa finalizarea intrevederii de la Londra, cei 20 de ministri au sustinut implementarea unor "standarde globale asupra politicilor de salarizare", precum si limitarea bonusurilor garantate.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO