Business Internaţional

Băncile americane nu mai pot conta pe ajutorul statului

Băncile americane nu mai pot conta pe ajutorul statului

Autor: Ioana Nita

13.08.2012, 00:02 602

AutorităŢile de reglementare din SUA au solicitat celor mai mari cinci bănci din ţară, inclusiv coloşilor Bank of America şi Goldman Sachs, să elaboreze planuri pentru a preveni colapsul instituţiilor în cazul în care acestea se confruntă cu probleme, semn că băncile nu mai pot conta pe ajutorul statului, scrie Thomson Reuters.

Programul, iniţiat acum doi ani, dar care a fost ţinut în secret până în prezent, vine în completarea "testamentelor" pe care băncile le-au creat pentru a ajuta autorităţile de reglementare să le dezmembreze în cazul în care acestea se prăbuşesc.

Autorităţile se străduiesc să se asigure că băncile au planuri pentru cele mai pesimiste scenarii şi că acestea pot acţiona raţional în perioade dificile.

Bancheri precum fostul CEO al Lehman Brothers, Dick Fuld, au fost criticaţi pentru că au ezitat să ia măsuri concrete pentru a rezolva problemele instituţiilor pe care le conduc în timpul crizei financiare.

Fed şi Autoritatea de Reglementare şi Supraveghere a Sistemului Bancar s-au adresat pentru prima oară celor cinci bănci, Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley şi JPMorgan Chase, în vederea elaborării planurilor de redresare în mai 2010, potrivit documentelor obţinute de Reuters.

Cele două autorităţi au îndemnat băncile să facă eforturi pentru a preveni prăbuşirea instituţiilor în perioade dificile, să găsească alte surse de finanţare dacă nu se mai pot împrumuta de pe pieţele financiare, să reducă riscurile şi să ia în considerare inclusiv vânzarea companiilor.

Planurile de redresare trebuie să poată fi aplicate în termen de şase luni, iar băncile "nu trebuie să ia în considerare un ajutor extraordinar venit din partea sectorului public".

Planurile de redresare diferă faţă de "testa­mentele" băncilor, care au fost solicitate în urma adoptării legii Dodd-Frank în 2010 cu privire la reformarea sistemului financiar.

"Testamentele" au ca scop evitarea acordării de bailout-uri pentru băncile de importanţă sistemică, prin acestea indicându-se instituţiilor cum pot ieşi de pe piaţă fără să afecteze întregul sistem financiar.

"Planurile de redresare sunt utile pentru a asigura că băncile şi autorităţile de reglementare sunt pregătite pentru a face faţă unor perioade financiare dificile sau de instabilitate, care afectează sectorul bancar", a afirmat Mike Brosnan, analist la Autoritatea de Reglementare şi Supraveghere a Sistemului Bancar.

Bank of America şi Citigroup au luat deja măsuri în ceea ce priveşte planurile de redresare. Ambele au vândut active pentru a-şi eficientiza afacerile după ce au primit multiple bailout-uri în timpul crizei financiare.

Goldman Sachs a fost scoasÂădin investigaţia privind creditele ipotecare subprime

Securities and Exchange Commission (SEC), Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din SUA, a decis să nu aducă acuzaţii băncii Goldman Sachs cu privire la portofoliul de credite ipotecare subprime în valoare de 1,3 miliarde dolari, scrie Associated Press.

SEC a notificat Goldman Sachs în luna februarie a acestui an cu privire la faptul că analizează informaţiile financiare ale băncii legate de portofoliul de credite ipotecare pe care instituţia l-a oferit investitorilor în 2006.

Goldman Sachs şi alte bănci au împachetat credite ipotecare cu grad ridicat de risc în titluri pe care

le-au vândut investitorilor până la declanşarea crizei financiare.

Instituţiile au fost acuzate că au indus în eroare investitorii cu privire la riscuri şi că au contribuit la declanşarea crizei financiare care a afectat întreaga economie a lumii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO