Business Internaţional

Bancile ar putea cadea victime ale crizei fiscale

06.05.2010, 23:00 25

Agentia de evaluare financiara Moody's a lansat un avertismentcu privire la riscul ca amenintarea pe care problemele fiscale aletarilor europene o reprezinta la adresa sistemelor bancare dinEuropa de Sud sa devina "o tema comuna", conform MarketWatch.

Conform agentiei, "atentia pietelor incepe sa se concentreze dince in ce mai mult" asupra sistemelor bancare ale Portugaliei,Spaniei, Irlandei, Italiei, cat si Marii Britanii.

"Desi problemele acestor sase tari sunt diferite, riscul decontagiune ar putea dilua din diferentele inerente ale sistemelorbancare si impune o amenintare comuna", se arata in raportulMoody's.

Portugalia se afla in centrul preocuparilor investitorilor, inpofida numeroaselor diferente fundamentale fata de Grecia. InGrecia, Portugalia si Italia bancile au sau ar putea intampinadificultati mai mari "ca urmare a presiunilor legate de datoriasuverana, mai degraba decat ca urmare a propriilor bonitati.

Acest risc s-ar putea extinde catre sistemele Spaniei, Irlandeisi Marii Britanii.

Conform raportului Moody's, Irlanda si Spania se confrunta cuprovocari majore in ceea ce priveste sistemele bancare, cresterearapida a creditelor imobiliare ducand la economii dezechilibrate si"necesitati semnificative" de ajustare.

In Spania, se subliniaza in raport, lichiditatea va juca un rolmajor, iar bancile vor ramane dependente de finantarea din parteaBCE si de o baza solida de depozite.

In Irlanda, guvernul si bancile trebuie sa duca mai departeplanurile lansate deja de garantare a datoriilor bancilor si saimplementeze planurile de restructurare si recapitalizare,combinate cu masuri dure de austeritate luate de guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO