Business Internaţional

Băncile au început să accepte ideea că ar putea fi nevoite să contribuie la bailout-ul Greciei

Băncile au început să accepte ideea că ar putea fi nevoite să contribuie la bailout-ul Greciei

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

12.06.2011, 15:54 319

Asociaţia băncilor din Germania şi-a anunţat sprijinul pentrupropunerea guvernului de la Berlin de a include creditorii Grecieiîn noul pachet de bailout al ţării, însă nu este clar dacăinstituţiile de credit sunt de acordu cu controversatul "bond swap"propus de autorităţi, transmite Reuters.

Berlinul insistă ca băncile comerciale să contribuie la costulnoului acord de finanţare externă pentru Grecia, care ar putea aveao valoare estimată la 120 miliarde euro. Germania nu a reuşit încăsă convingă Banca Centrală Europeană (BCE) şi agenţiile de ratingcă o astfel de abordare poate fi viabilă fără declanţarea unuidefault (incapacitate de plată).

Oficialii BCE consideră că un bond swap, considerat cea mai bunăsoluţie de ministrul german al Finanţelor Wolfgang Schaeuble, arputea fi considerat un default, caz în care obligaţiunile de statale Greciei ar deveni inacceptabile drept colateral, iar sistemulbancar al ţării s-ar prăbuşi.

Michael Kemmer, directorul general al BdB, asociaţia băncilorprivate din Germania, a declarat că membrii organizaţiei arparticipa la soluţia propusă de Schaeuble.

"Ceea ce a propus domnul Schaeuble nu este, în principiu,nerezonabil. Membrii noştri ar participa", a afirmat el.

Nu este clar dacă reprezentantul băncilor s-a referit la faptulcă ar susţine un bond swap sau doar ideea de implicare acreditorilor privaţi în proces, notează Reuters.

Comentariile sale vin la scurt timp după primele semnale că şibăncile franceze ar putea fi de acord, în principiu, cu o formă derostogolire a datoriilor Greciei, cu condiţia ca toţi creditorii săfie trataţi la fel.

Preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, s-a alăturatBerlinului, dar a declarat că orice soluţie trebuie agreată şi deBCE.

Surse oficiale din zona euro au declarat joi pentru Reuters cănoul pachet financiar extern pregătit de UE şi FMI pentru Grecia vatotaliza probabil circa 120 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO