Business Internaţional

Bancile austriece resimt povara creditelor neperformante din Est

27.01.2010, 23:04 36

Autoritatea de reglementare a sectorului financiar din Austriase asteapta ca bancile cu o prezenta masiva in Europa de Est sarealizeze operatiuni masive de reducere a valorii contabile aactivelor - writedown in acest an, pe masura ce se vor confrunta cuun numar in crestere de credite neperformante in Europa de Est,scrie The New York Times.

Bancile austriece se numara printre cei mai mari creditori catresectorul corporatist din Europa de Est, inregistrand crediteacordate in valoare de 180 de miliarde de euro in ultimii patruani.

Un asa-numit test de stres publicat anul trecut de catre bancacentrala a Austriei a indicat faptul ca bancile din aceasta tara arurma sa realizeze operatiuni de writedown legate de crediteneperformante in valoare de 10, pana la 20 de miliarde de euro inurmatorii doi ani. "Ne asteptam ca operatiuni masive de reducere devaloare contabila sa fie necesare in urmatoarele 12 luni", adeclarat Helmut Ettl, copresedinte al autoritatii de supraveghere apietelor financiare.

Trebuie sa-si intareasca baza de capital

Kurt Pribil, de asemenea copresedinte in cadrul autoritatii, adeclarat ca este foarte important ca noi rezerve sa fie constituitepentru ca bancile sa poata face fata riscurilor. "Recomandam caprofiturile sa nu fie transferate excesiv, ci mentinute pentru acrea capital", a declarat Pribil.

Reprezentantii a doua banci austriece importante au declarat cadesi criza financiara a fost resimtita de banci la nivelulbilanturilor, acestea sunt din nou acum intr-o pozitie financiarasolida si ca sunt pregatite pentru cresterea creditelorneperformante. "Panica a atins niveluri ridicate in acele momente(anul trecut - n. red.), iar temerile privitoare la sectorul bancarse mentin in continuare, bineinteles", a declarat Ionut Stanimir,purtator de cuvant al Erste Group. "Nu am iesit inca la liman, daram depasit ce a fost mai greu", a aduagat Stanimir. La sfarsitultrimestrului trei al anului trecut, Erste Group detinea depozite invaloare totala de 51 mld. euro in Europa Centrala si de Est.Creditele, acordate in cea mai mare parte persoanelor fizice sicompaniilor mici si mijlocii, totalizau 50 mld. euro.

In periada respectiva, creditele cu probleme ale Erste Groupreprezentau 6,3% din expunerea totala a grupului pe credite, de 130de miliarde de euro.

Bancile sunt pregatite

Michael Palzer, purtator de cuvant al Raiffeisen International,a declarat ca declaratiile autoritatii nu sunt surprinzatoare.

"Banca a anuntat recent ca volumul creditelor neperformante vacreste in intreaga regiune in acest an", a declarat el.

Creditele neperformante ale Raiffeisen in Europa Centrala auavansat la 6,7%, sau 1,5 mld. euro, la sfarsitul trimestrului treial anului trecut, de la 751 de milioane de euro cu un an inainte.Unul dintre factorii care vor determina inmultirea creditelor cuprobleme in 2010 va fi cresterea ratei somajului in aceastaregiune, conform lui Palzer.

Bancile italiene, "somate" sa puna banideoparte

Mario Draghi, guvernatorul bancii centrale a Italiei, le cerecreditorilor italieni sa-si intareasca in continuare ratele decapital in vederea unor viitoare modificari ale reglementarilor dinsector, scrie Dow Jones. Draghi s-a intalnit cu executivi de top aicelor mai mari banci italiene (Intesa, UniCredit si Monte deiPaschi) pentru a discuta despre situatia actuala. In 2009, BancaItaliei anunta ca bancile italiene si-au consolidat in modsemnificativ capitalul si le-a cerut sa continue aceste eforturi in2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24