Business Internaţional

Băncile dau un nou test de stabilitate, euro scade

Autor: Catalina Apostoiu

27.09.2010, 23:30 18

Euro a scăzut de la un maxim al ultimelor cinci luni faţă dedolar din cauza temerilor privind stabilitatea băncilor europene.Soliditatea băncilor din zona euro va fi din nou testată în aceastăsăptămână, când acestea va trebui să rostogolească cel mai marevolum de credite de la Banca Centrală Europeană de la începutullunii iulie încoace, scrie Financial Times.

Moneda unică a scăzut faţă de 15 dintre cele mai tranzacţionatevalute. Faţă de moneda americană, euro a ajuns la 1,3442dolari/euro la Londra, faţă de 1,3492 dolari la New York lasfârşitul săptămânii trecute.

Returnarea a 225 de miliarde de euro (303 miliarde de dolari)sub formă de împrumuturi pe trei până la 12 luni către BCE ar puteacrea presiuni asupra ratelor dobânzii de pe pieţe, în timp cevolumele care vor fi transformate în noi credite vor reprezenta unreper important al nivelului încrederii în pieţele financiare dininteriorul uniunii monetare a Europei.

În iulie băncile au avut de returnat împrumuturi în valoare de442 de miliarde de euro.

Rezultatele ar putea ajuta la determinarea ritmului în care BCEîşi urmează "strategia de exit", de retragere a măsurilorexcepţionale luate după prăbuşirea băncii de investiţii LehmanBrothers în septembrie 2008.

Joi, credite pe un an în valoare de aproximativ 75 de miliardede euro şi pe şase luni de 18 miliarde de euro se vor întoarce laBCE.

În plus, împrumuturi pe trei luni de 132 de miliarde de euro vorajunge la maturitate în aceeaşi zi.

BCE şi-a urmat în continuare politica de acoperire în întregimea cerinţelor de lichiditate ale băncilor, dar nu mai oferă creditepe şase sau 12 luni.

În schimb, instituţia cu sediul în Frankfurt va oferi în aceastăsăptămână băncilor oportunitatea de a rostogoli fondurile înlichiditate pe trei luni sau într-un credit punte pe şase zile.

"Nu m-ar surprinde dacă băncile ar fi nevoite să împrumute peste225 de miliarde de euro, în condiţiile creşterii aversiunii faţă derisc în ultima săptămână, în special în rândul economiilorperiferice ale Portugaliei, Irlandei şi Greciei. Dacă sumaîmprumutată va fi mai mică, acesta va fi un semn pozitiv", adeclarat Don Smith, economist în cadrul firmei Icap.

Împrumutarea unei sume de sub 225 miliarde de euro ar fipercepută de BCE ca un semnal pozitiv ce ar indica faptul căbăncile încep să fie din ce în ce mai puţin dependente delichidităţile sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO