Business Internaţional

Băncile elene ar putea vinde reţele profitabile din Europa de Sud-Est pentru a obţine lichidităţi

Băncile elene ar putea vinde reţele profitabile din Europa de Sud-Est pentru a obţine lichidităţi

Autor: Marius Oncu

17.04.2011, 17:36 24

Băncile elene au prezentat Comisiei Europene, Fondului MonetarInternaţional şi Băncii Centrale Europene (BCE) mai multe propuneride îmbunătăţire a lichidităţii pentru a-şi reduce dependenţa defondurile de la BCE, printre care şi vânzarea unor operaţiuniprofitabile din Europa de Sud-Est.

Propunerile includ concedieri,reducerea creditării, vânzarea de active neesenţiale, precumhoteluri, dar şi a unor reţele bancare din sud-estul Europei,potrivit unor bancheri eleni, citaţi de cotidianul FinancialTimes.

Planul, aflat în fază preliminară,a fost transmis băncii centrale a Greciei şi experţilor ComisieiEuropene, Fondului Monetar Internaţional şi BCE.

Băncile au diminuat, deja,substanţial creditarea pentru a compensa declinul constant aldepozitelor.

Populaţia din Grecia a retras dinbănci peste 40 de miliarde de euro anul trecut, echivalentul aaproximativ 14% din depozitele totale aflate în instituţiile decredit din ţară. Retragerile s-au adăugat problemelor de finanţareşi au crescut dependenţa instituţiilor de credit de împrumuturi dela BCE.

"Eroziunea depozitelor continuăîntr-un ritm de trei miliarde de euro pe lună, evidenţiind temerileprivind situaţia economică a ţării", a afirmat o sursăbancară.

În pofida crizei, patru mari băncielene au obţinut patru miliarde de euro de pe pieţele financiare şidin vânzarea unor active, reuşind astfel să reziste presiunilorguvernului pentru fuziuni care să conducă la grupuri financiare maiputernice.

Lichiditatea asigurată de BCE estevitală pentru băncile din Grecia, deoarece acestea nu au accesnormal la pieţele financiare. Insitituţiile de credit elene auîmprumutat aproape 90 de miliarde de euro de la BCE folosind dreptgaranţii obligaţiuni ale guvernului şi au fost excluse de pepieţele interbancare după ce ţara a cerut ajutor financiar externanul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO