Business Internaţional

Bancile straine privesc cu teama pietele emergente

31.07.2001, 00:00 15


Problemele din Argentina si Turcia, impreuna cu declinul sectorului tehnologic au descurajat bancile internationale, care au acordat mai putine credite statelor in dezvoltare in primul trimestru al acestui an, se arata intr-un raport al Bancii Reglementelor Internationale (BRI).

Iminenta, la un moment dat, intrare in incapacitate de plata a Argentinei a alungat creditorii, care au acceptat cu greu (si la dobanzi extrem de ridicate, chiar peste 15%) sa mai finanteze economia sud-americana.

Pe de alta parte, guvernul turc face tot posibilul pentru a se mentine in gratiile Fondului Monetar International, dupa cele doua crize care au devastat sistemul financiar al tarii, mai ales dupa ce FMI a inchis luna trecuta robinetul transelor din pachetul de ajutor financiar in valoare de peste 15 miliarde dolari.

Nici bancile internationale nu mai vor sa bage bani in economia turca, decat cel mult pe termen scurt. In primele trei luni, imprumuturile acordate Turciei s-au redus cu 3,7 mld. dolari, pana la 43,6 mld. dolari, peste 60% din acestea fiind credite cu un termen mai mic de un an.

In plus, performantele slabe ale sectorului tehnologic au determinat diminuarea valorii finantarilor acordate companiilor europene de telecomunicatii.

Ratingurile acestora au fost retrogradate in primele trei luni, ca urmare a eforturilor depuse in vederea gasirii fondurilor necesare pentru plata achizitiilor si a licentelor UMTS.

Insa bancile prefera sa imprumute o firma de renume, precum Ericsson sau Alcatel, care inregistreaza rezultate slabe, decat sa finanteze tari unde numai promisiunile sunt solide.

Totusi, valoarea totala a creditelor acordate de bancile internationale a ajuns la 8.239 mld. dolari la sfarsitul primelor trei luni ale anului, cu 560 mld. dolari mai mult decat in trimestrul precedent. Bancile germane au fost cei mai activi creditori, fiind urmate de institutiile bancare olandeze si franceze.


Bancile fug de Turcia si Argentina

Bancile internationale si-au redus in primul trimestru al anului expunerea catre statele in dezvoltare, dupa crizele financiare din Turcia si problemele cu datoria externa ale Argentinei, se arata in datele prezentate ieri de Banca Reglementelor Internationale (BRI).

Cu toate ca, per total, volumul imprumuturilor externe a crescut sensibil in primele trei luni ale anului, datele prezentate de BRI reflecta accentuarea ingrijorarilor legate de riscul de credit, in special in ceea ce priveste companiile din sectorul telecomunicatiilor si pietele emergente.

In acelasi timp, creditele acordate Argentinei au scazut cu 2,8 miliarde de dolari, pana la 66 miliarde de dolari, in timp ce imprumuturile acordate Turciei s-au redus cu circa trei miliarde de dolari.

Activitatea de finantare pentru Turcia continua sa se desfasoare mai ales pe termen scurt, numarul creditelor cu scadenta mai mica de un an reprezentand 63% din creditele totale la sfarsitul lunii martie, fata de 62% la sfarsitul anului 2000 si de 60% in trimestrul al doilea al anului trecut.

Datoriile statului turc fata de banci scazusera cu 3,7 miliarde de dolari, la 43,6 miliarde de dolari, pana la sfarsitul lunii martie, conform BRI.

Totusi, nu toate pietele emergente din Europa s-au confruntat cu scaderi ale valorii imprumuturilor. Creditele externe acordate Poloniei au crescut cu doua miliarde dolari, in timp ce Cehia a beneficiat de un plus de 700 milioane dolari.

In Brazilia, temerile referitoare la extinderea crizei argentiniene s-au manifestat sub forma unei crize energetice, a cresterii dobanzilor si a deprecierii abrupte a monedei nationale.

Acesti factori au redus expunerea neta a bancilor, desi valoarea creditelor a crescut usor, la 67,8 miliarde de dolari, in conditiile in care bancile din SUA si-au extins activitatile locale.

Valoarea creditelor internationale a crescut in primul trimestru cu 560 miliarde dolari, pana la 8.239 miliarde dolari, dupa ce in ultimele trei luni ale anului trecut se mai inregistrase o majorare cu 245 miliarde dolari. Cea mai mare parte a cresterii se datoreaza bancilor europene si institutiilor financiare nonbancare din SUA.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO