Business Internaţional

Barclays plăteşte o amendă record de 453 milioane de dolari pentru manipularea ratei Libor

Barclays plăteşte o amendă record de 453 milioane de dolari pentru manipularea ratei Libor

Autor:

28.06.2012, 14:18 280

Banca britanică Barclays trebuie să plătească amenzi de 453 milioane de dolari (362,6 milioane euro) autorităţilor americane şi britanice sub acuzaţia manipulării indicatorilor dobânzilor de referinţă, în speţă Libor, indicator pe care sunt bazate afaceri de 288.000 miliarde euro, scandalizând sectorul bancar, scrie Thomson Reuters.

Decizia afectează încrederea în indicatorul de referinţă Libor (rata dobânzii practicată pe piaţa londoneză de către bănci), indicator ce stă la baza unui segment în valoare de 360.000 miliarde de dolari (288.000 mld. euro) în contracte financiare şi împrumuturi.

Guvernul SUA a indicat implicarea bordului executiv al Barclays în tentativa de manipulare a ratei Libor. Guvernul american a adus ca dovezi email-uri care arată cum banca a căutat să influenţeze rata Libor pentru a profita în tranzacţii şi pentru a-şi ascunde costurile ridicate de împrumut din timpul crizei financiare.

Probele solide datează cel puţin din 2011 iar la anchetă au participat autorităţi japoneze, canadiene şi elveţiene.

Anul trecut, banca elveţiană UBS AG a acdeptat să coopereze cu ancheta americanilor cu condiţia primirii imunităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO