Business Internaţional

BCE incepe sa absoarba miliardele pe care le-a pompat

04.01.2008, 17:56 16

Banca Centrala Europeana a anuntat ca a atras la mijlocul saptamanii inca 168,64 miliarde de euro (247,61 miliarde de dolari) de pe pietele monetare din zona euro printr-o noua oferta prin care banca incearca sa absoarba excesul de lichiditate, conform presei straine.
Oferta a avut o rata fixa de 4%, nivel egal cu cel al ratei de referinta a BCE. La operatiune au participat 54 de banci.
"BCE este pregatita sa instituie un echilibru in ceea ce priveste lichiditatea daca acest lucru va fi necesar in vederea alinierii ratelor dobanzii pe termen scurt la rata de referinta", se arata intr-o declaratie a bancii.
Banca Centrala Europeana intentionase sa scoata pana la 200 de miliarde de euro de pe piata monetara, dar ofertele bancilor s-au situat sub aceasta valoare.
In ultimul timp, BCE a furnizat lichiditate pentru perioade de doua saptamani sau mai mult absorbind in acelasi timp excesul de lichiditate pe termen mai scurt pentru a se asigura ca exista suficienta lichiditate pe pietele creditelor interbancare, insa in asa fel incat inflatia sa nu fie alimentata.
In decembrie, in incercarea de a asigura lichiditatea pietei bancare, Banca Centrala Europeana a acordat bancilor intr-o singura zi credite in valoare de 348 de miliarde de euro (500 de miliarde de dolari).
Fondurile au fost acordate cu o rata a dobanzii de 4,21%.
In acel moment, Banca Centrala Europeana anunta ca va furniza pietei de capital fonduri nelimitate cu o rata a dobanzii sub cea interbancara, aceasta operatiune speciala fiind menita sa preintampine o criza de lichiditate la sfarsit de an.
Pe 31 decembrie, Banca Centrala Europeana a absorbit 101,58 miliarde de euro dupa ce atrasese 146,6 miliarde de euro si respectiv 150 de miliarde de euro pe 27 si 28 decembrie.
Prin intermediul acestor operatiuni, BCE incearca sa absoarba lichiditatea ce s-a acumulat pe piata de la declansarea crizei sectorului american al creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.
Pe fondul acestei crize, in urma careia a aparut un val de cazuri de executare silita a proprietarilor de locuinte, cele mai mari banci care detineau active bazate pe titluri ipotecare ce puteau genera pierderi au inceput sa-si restrictioneze activitatea de creditare, conturandu-se in acest fel perspectiva unei crize globale a pietelor de credit.
Aceasta situatie a determinat bancile centrale din Europa si din alte regiuni sa injecteze sume uriase de bani pe piete in incercarea de a restabili cursul normal al activitatii de creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24