Business Internaţional

BCE mentine dobanda de referinta la euro

07.12.2007, 19:02 33

Banca Centrala Europeana a mentinut nivelul ratei de referinta a dobanzii la 4%, adoptand o politica de prudenta intre riscul cresterii presiunilor inflationiste si cel al incetinirii cresterii economice, scrie presa internationala. In acelasi timp, Banca Angliei a redus, pentru prima data in ultimii doi ani, dobanda de referinta de la 5,75% la 5,5%, pariind pe scaderea presiunilor inflationiste, de vreme ce costurile de creditare ridicate au afectat cresterea economica a tarii.
Banca centrala americana (Fed) ar putea decide saptamana viitoare reducerea dobanzii de politica monetara, de la actualul nivel de 4,5%, in timp ce "cu o inflatie de aproape 3%, BCE are mai multe motive de a rezista" in fata unor cereri similare, declara Gilles Moec, analist la Bank of America, inainte de sedinta de ieri a strategilor BCE. "Exista un acord foarte larg in ceea ce priveste faptul ca BCE nu va face nicio miscare in acest sens", se arata intr-un raport al bancii UBS.
O mare parte a analistilor considera insa ca ciclul actual de crestere a dobanzii stabilite de BCE si-a atins apogeul, urmatorul pas, chiar daca nu in perioada imediat urmatoare, fiind reducerea acesteia.
In timp ce inflatia isi continua ascensiunea, fiind condusa de preturile mari ale alimentelor si petrolului, banca centrala va trebui sa tina seama si de activitatea economica slaba si de efectele negative ale aprecierii monedei unice in fata dolarului american.
In perioada urmatoare BCE va da publicitatii si raportul cu estimarile privind cresterea economica si rata inflatiei pentru anul acesta si cel viitor, si o estimare preliminara a inflatiei pentru 2009. Previziunile de crestere economica ar putea fi revizuite in scadere, de la 2,3% la 2%, in timp ce rata inflatiei va urca peste nivelul anterior de 2%.
In noiembrie, rata inflatiei a urcat pana la 3%, cel mai inalt nivel din ultimii sase ani din zona euro, o regiune cu 320 de milioane de locuitori si care insumeaza 15% din Produsul Global Brut.
"Noile proiectii economice i-ar putea determina pe strategii bancii sa mentina dobanda de referinta la acelasi nivel o perioada destul de lunga din anul viitor", a declarat Moec. Insa, cu o inflatie anuala peste tinta bancii centrale, este de asteptat ca presedintele BCE Jean-Claude Trichet sa se concentreze asupra cresterii preturilor si, cel putin, sa lase deschisa posibilitatea unei majorari ulterioare a dobanzii.
Decizia BCE vine la numai o zi dupa ce un raport al UE indica rezultate slabe in segmentul de retail, in octombrie, dupa ce consumatorii germani si-au redus drastic cheltuielile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO