"Cred că Germania îşi îndeplineşte rolul şi nu trebuie să discutăm despre noi probleme legate de acest subiect în acest moment", a declarat Merkel pentru postul ZDF, întrebată despre cererea formulată de SUA şi dezvăluită de revista Der Spiegel.
Revista Der Spiegel a relatat sâmbătă că secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a trimis o scrisoare în care solicită Berlinului o contribuţie mai mare, la o săptămână după ce Bundestagul (Parlamentul german) a aprobat un plan privind participarea la campania din Siria.
Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a confirmat că instituţia a primit o scrisoare din partea Statelor Unite şi a anunţat că analizează solicitările, fără să ofere alte detalii.
Der Spiegel a precizat că scrisoarea nu formulează cerinţe specifice şi este similară cererilor trimise altor parteneri ai SUA.
Actuala misiune germană include şase avioane de recunoaştere de tip Tornado, o fregată pentru protecţia portavionului francez Charles de Gaulle, aeronave de realimentare cu carburant şi până la 1.200 de militari.
Această mobilizare constituie un răspuns direct la apelul preşedintelui francez Francois Hollande, în urma atacurilor teroriste de la Paris, soldate cu 130 de morţi. Germania nu intenţionează să efectueze atacuri aeriene în Siria.
Germania a dat dovadă, în ultimii doi ani, de o hotărâre tot mai mare în a angaja trupe în misiuni în străinătate.
Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat săptămâna trecută că Berlinul ar putea avea nevoie de forţe armate suplimentare pentru a face faţă acestui rol mai îndrăzneţ.
Peste 3.000 de militari germani sunt mobilizaţi în prezent în străinătate, iar misiunea din Siria va creşte acest număr cu 1.200 de oameni.
Von der Leyen vrea, de asemenea, să trimită alţi 650 de militari în Mali, care să ajute trupele franceze în campania împotriva militanţilor islamişti din regiune.
De asemenea, Germania a început, anul trecut, să înarmeze kurzii irakieni care luptă împotriva Statului Islamic.