Business Internaţional

Bilanţul atentatului de la Ankara a ajuns la 95 de morţi şi 246 de răniţi

Bilanţul atentatului de la Ankara a ajuns la 95 de...

Autor: Ioana Bojan

11.10.2015, 11:01 125

Potrivit unui comunicat difuzat de Centrul de coordonare din cadrul Biroului premierului, 48 de răniţi se află în continuare la terapie intensivă. Dintre persoanele decedate, 52 au fost identificate, a precizat comunicatul.

Anterior, premierul Ahmet Davutoglu a anunţat trei zile de doliu naţional pentru victimele atentatului. Deşi identitatea autorilor nu este cunoscută, Davutoglu a precizat că există "indicii puternice" că exploziile de la Ankara au fost cauzate de doi kamikaze.

Oficiali din domeniul securităţii au declarat pentru Anadolu, sub protecţia anonimatului, că atacul a fost comis de doi kamikaze care au folosit bombe cu TNT şi bile metalice.

Aceştia au adăugat că metoda folosită de atacatori şi cantitatea de explozibil seamănă cu atentatul de la Suruc, din 20 iulie. Zeci de oameni au fost ucişi în oraşul din sudul Turciei, când o bombă a explodat în timpul unei reuniuni a activiştilor pro-kurzi.

Poliţia a anunţat că a găsit fragmente din cadavrele presupuşilor autori ai atacului de sâmbătă şi încearcă să-i identifice. Autorităţile verifică de asemenea imaginile înregistrate de camerele de supraveghere.

Procurorul şef din Ankara a anunţat că a fost demarată o anchetă, condusă de cinci procurori.

Acesta este atentatul cu cele mai multe victime din istoria modernă a Turciei şi deocamdată nu a fost revendicat de nicio grupare. Aproximativ 14.000 de persoane s-ar fi aflat în zonă în momentul exploziilor.

Atacul a fost comis în timp ce numeroase persoane se adunaseră în faţa gării pentru a participa la o manifestaţie în Piaţa Sihhiye, din apropiere. Participanţii la miting, organizat de Confederaţia Sindicatelor din Sectorul Public (KESK) şi mai multe ONG-uri, cereau încetarea conflictului dintre organizaţia teroristă PKK şi statul turc.

Circulaţia trenurilor prin gara centrală a fost perturbată de explozii, a anunţat Compania feroviară turcă. Mai multe geamuri ale gării au fost sparte de forţa deflagraţiei.

Atentatul a avut loc cu trei săptămâni înaintea alegerilor legislative anticipate de la 1 noiembrie, convocate după ce partidele parlamentare nu au reuşit să formeze un Guvern în urma alegerilor generale de la 7 iunie.

Atacul a fost condamnat de lideri din toată lumea, iar mai multe sindicate din Turcia au anunţat o grevă de trei zile în semn de protest.

Sâmbătă seara, au avut loc demonstraţii în mai multe oraşe din Turcia, inclusiv la Istanbul, Izmir şi Eskisehir.