Business Internaţional

Bordeauxul culege profiturile din comertul cu vinuri

Bordeauxul culege profiturile din comertul cu vinuri

Vinurile de Bordeaux sunt la mare cautare

22.06.2006, 11:16 16

Mai multe podgorii din Franta sufera de supraproductie, fapt care distruge circuitul traditional al vinului. Nu si la Bordeaux, unde cererea pentru soiurile exceptionale Bo2005 va depasi, probabil, toate recordurile la nivel de pret si va imbia mai multi fani ai vinurilor de calitate sa-si asigure cateva cutii de vin, scrie Financial Times.
Producatorii din regiune tocmai au terminat prima etapa din campania de promovare. Cunoscut si drept echivalentul titlurilor futures in segmentul vinicol, campania permite cumpararea vinului inainte de imbuteliere. Dupa ce soiul s-a impus in 2005 ca fiind cel mai bun din toate timpurile, preturile se anunta extrem de ridicate. Chateau Haut-Brion a fost cel mai vandut soi din clasa A, la Bordeaux.
Amanda Skinner de la Lay &Wheeler, o firma britanica de distributie, a spus ca a vandut acest soi la un pret de 240 de euro pe sticla altor distribuitori care revand catre comercianti din lumea intreaga. Acesta a fost, de departe, un record pentru Haut-Brion, a spus ea. "Nu stiu daca este un pret exagerat, avand in vedere calitatea vinului", a adaugat Skinner.
Preturile pe care le vor plati consumatorii finali va fi si mai mare. Simon Staples de la Berry Bros & Rudd, un alt mare distribuitor, a spus ca pretul de retail va ajunge, foarte probabil, la 5.800 de euro pentru o cutie de 12 sticle de Chateau Latour si Chateau Lafite-Rothschild, aproape dublu fata de recordul inregistrat pana acum.
Staples a spus ca a primit comenzi pentru 6.500 de cutii de Chateau Latour, insa s-a multumit cu cele 500 de cutii pe care le-a primit de la podgorie, pentru ca nu exista suficiente sticle. Si Amanda Skinner spune ca "cererea este fara precedent. "Credeam ca soiurile culese in 2000 au fost cele mai profitabile, dar nu inseamna nimic in comparatie cu cele din 2005."
In etapa de degustari din cadrul campaniei de promovare, vinurile bordeleze din 2005 au primit caracterizari euforizante din partea criticilor. Pierre Lurton, presedintele marcii Chateau Cheval Blanc, unul dintre greii care nu a fost inca lansat pe piata, a spus ca soiurile sunt "absolut incredibile".
Chateau Cheval Blanc este detinut de Bernard Arnault, directorul executiv al companiei producatoare de obiecte de lux, Moet Hennessy- Louis Vuitton, si de Albert Frere, un investitor belgian. Chateau Latour se afla in proprietatea lui Fran?ois Pinault, cel care controleaza PPR, parintele grupului Gucci. La fel cum Gucci si Louis Vuitton au gasit noi piete de desfacere pentru haine si genti de mana in China si Rusia, si cele mai bune soiuri din regiunea Bordeaux s-au orientat spre consumatorii din pietele emergente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO