Business Internaţional

Brown si Sarkozy cer transparenta totala bancilor

25.03.2008, 18:06 12

Premierul britanic Gordon Brown si presedintele francez Nicolas Sarkozy vor cere bancilor, in aceasta saptamana, sa dezvaluie amploarea reevaluarii in scadere a activelor, in urma crizei din sectorul financiar, au declarat oficialii britanici.
Cei doi lideri sunt tot mai ingrijorati ca increderea in pietele financiare este afectata de incertitudinile legate de amploarea creditelor neperformante din portofoliul bancilor, care, potrivit unor estimari, se ridica la 600mld. dolari.
Sarkozy se va intalni, joi, cu Brown, in timpul unei vizite de doua zile in Marea Britanie, la invitatia reginei Elisabeta.
Cei doi vor cere "cresterea transparentei pe pietele financiare, iar primul pas ar trebui sa fie dezvaluirea imediata a pierderilor bancilor", potrivit biroului premierului Brown.
Criza din sectorul bancar, in special prabusirea Bear Stearns, demonstreaza amploarea problemelor si efectul asupra stabilitatii pietelor a activelor care sunt dificil de evaluat.
Valoarea instrumentelor financiare garantate prin ipoteci a scazut ca urmare a crizei de pe piata creditelor, declansata de volumul mare al imprumuturilor ipotecare riscante din SUA.
Din luna noiembrie 2007, bancile din intreaga lume au revizuit in scadere activele cu peste 125 de miliarde de dolari, masuri care au influentat negativ cotatiile actiunilor. Pana in prezent, masurile luate de bancile centrale si guverne pentru suplimentarea lichiditatilor nu au reusit sa calmeze pietele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO