Business Internaţional

Bulgaria reînvie după două decenii brandul de computere personale prin care a încercat să devină Silicon Valley al lagărului comunist

Bulgaria reînvie după două decenii brandul  de...

Autor: Bogdan Cojocaru

30.12.2014, 19:00 2101

O companie bulgărească va începe să comercializeze din ianuarie laptop-uri sub brandul Pravetz, legendar în Bulgaria comunistă pentru computere personale care ajungeau să fie vândute în URSS şi în ţările aflate în sfera de influenţă sovietică.

Laptopurile vor putea fi cumpărare începând cu 15 ianuarie, iar eventuali cumpărători s-au arătat deja interesaţi, a spus Boyko Vucev, preşedintele Pravetz Computers OOD, citat de agenţia Novinite. Vucev deţine şi brandul Pravetz.

Noul model, Pravetz 64M, are grosimea mai mică de doi centimetri şi are autonomia de şapte ore. Dispozitivul este dotat cu procesoare Intel i3, i5 sau i7, cu memorie RAM de până la 16GB şi spaţiu de stocare de până la 1 TB. Laptopul este asamblat în întregime în Bulgaria, iar în acest proces sunt implicate mai multe companii locale. Însă majoritatea componentelor sunt fabricate în Taiwan.
Vucev a explicat că veniturile generate de proiectul Pravetz 64M vor fi investite în „Laboratorul Pravetz”, care va ajuta la cercetare, dezvoltare şi inovare în industria bulgărească de componente de computere.

Ordinatoarele Pravetz au fost lansate în 1979 în încercarea guvernului bulgar de a dezvolta industrii de tehnologie de vârf. În anii ’80 aventura s-a bucurat de oarecare succes. După căderea comunismului, producţia a încetat şi compania producătoare a dat faliment. Criticii spuneau despre computerele Pravetz că sunt clone ale Apple. Pravetz este numele oraşului unde s-a născut liderul comunist Todor Jivkov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO