Business Internaţional

Bulgarii au trimis procurorii la sediile distribuitorilor de energie electrică să le verifice cheltuielile

Bulgarii au trimis procurorii la sediile distribuitorilor de energie electrică să le verifice cheltuielile

Autor: Bogdan Cojocaru

27.02.2013, 19:05 340

Procurorii şi ofiţerii autorităţii fiscale au descins în birourile a trei companii de distribuţie a energiei electrice din Bulgaria, CEZ, EVN şi Energo Pro, toate trei străine, pentru a le verifica afacerile şi cheltuielile, scrie Novinite.

Descinderile au fost efectuate în trei oraşe, capitala Sofia, Varna şi Plovdiv şi vin în contextul manifestaţiilor ample de stradă în care s-a cerut "arderea monopolurilor" din domeniul utilităţilor.

Procurorul şef Sotir Tsatsarov a prezentat, într-o conferinţă de presă, paşii făcuţi de procuratură în condiţiile în care populaţia este tot mai nemulţumită faţă de preţurile mari ale energiei electrice. El a subliniat că distribuitorilor de energie le-a fost dat un termen de o lună să-şi verifice toate cheltuielile, iar pe 22 martie se vor afla primele rezultate ale anchetelor.

Procurorul a menţionat, de asemenea, că procuratura a înaintat pe 26 februarie ministrului demisionar al Economiei, Energiei şi Turismului o propunere în care i se aminteşte că legea îi permite să intervină, asistat de Cimisia de Stat pentru Reglementare în Domeniul Energiei şi Apei, pentru reducerea preţurilor electricităţii în situaţii de urgenţă.

"Măsura este declanşată de situaţia de urgenţă şi va fi temporară", a spus Tsatsarov.

Toţi cei trei distribuitori de energie vor fi verificaţi de echipe diferite de procurori. Procurorul şef a specificat că ancheta nu va urmări întreaga activitate a companiilor, ci doar cheltuielile acestora şi afacerile încheiate cu alte companii de profil.

Guvernul bulgar şi-a anunţat săptămâna trecută demisia în urma unor proteste de amploare care au paralizat timp de mai multe zile principalele oraşe ale ţării. Protestele au vizat la început preţurile de nesuportat ale energiei electrice, apoi guvernul şi în cele din urmă monopolul din sectorul utilităţilor. CEZ şi Energo-Pro sunt din Cehia, iar EVN din Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO