Business Internaţional

Caderea creditorilor din SUA a trimis dolarul la un nou minim

14.07.2008, 18:28 21

Dolarul american s-a depreciat in fata euro, fiind la un cent diferenta de un minim istoric, in conditiile temerilor crescute cu privire la agravarea pierderilor suferite de bancile americane ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac, dupa ce strategii au afirmat ca cele doua nu sunt in situatia de a fi preluate de stat, scrie Bloomberg.
Moneda americana a inregistrat a treia scadere saptamanala in ultimele patru saptamani, dupa ce presedintele american George Bush, secretarul Trezoreriei SUA Henry Paulson si presedintele Comitetului Bancar al Senatului american au mai temperat dezbaterile privind o preluare a celor doua mari companii ipotecare.
Dolarul s-a depreciat si comparativ cu yenul japonez, atingand cea mai joasa valoare a ultimilor 25 de ani si in fata dolarului australian.
"Anticiparea riscurilor economice afecteaza negativ evolutia dolarului avand in vedere temerile privind Fannie Mae si Freddie Mac. Mai exista inca pe piata multe opinii negative privind moneda americana", a spus Steven Englander, strateg de politici monetare la banca Lehman Brothers din New York, care monitorizeaza evolutia unui numar de zece tari puternic industrializate.
Dolarul s-a depreciat cu 1,5% in cursul saptamanii trecute, pana la 1,5938 dolari/euro, de la valoarea de 1,5706 dolari/euro din data de 4 iulie. Vineri, moneda americana a atins valoarea de 1,5947 dolari/euro, cea mai joasa din data de 23 aprilie pana acum. Dolarul ajunsese, pe 22 aprilie, la minimul istoric de 1,6019 dolari/euro.
In fata yenului japonez, dolarul a scazut cu 0,5%, pana la valoarea de 106,28 de yeni, de la cea de 106,80 de yeni din data de 4 iulie. Moneda japoneza s-a depreciat si ea cu 1%, pana la 169,46 yeni/euro, de la valoarea ce 167,73 yeni/euro, dupa ce atinsese un maxim de la introducerea monedei europene, in 1999, de 169,63 yeni/euro. Dolarul australian a crescut saptamana trecuta cu 0,3%, ajungand vineri la valoarea de 97,18 centi americani, cea mai mare din anul 1983 incoace.
Wonul, moneda nationala a Coreei de Sud, s-a apreciat cu 4,5% in cursul saptamanii trecute, pana la 1.002,70 woni/dolar, cel mai mare avans din luna martie a anului 1998, in conditiile in care strategii si-au luat angajamentul de a reduce inflatia si de a sprijini cresterea monedei.
Indicele dolarului stabilit de piata ICE futures din New York, care calculeaza evolutia valutei americane in raport cu sase monede importante, a scazut cu 0,9% in cursul saptamanii trecute, pana la 72,096 puncte. Indicele a atins valoarea de 71,795 puncte, cea mai scazuta din data de 23 aprilie.
"Dolarul s-a prabusit pe fondul ingrijorarilor conform carora Fannie Mae si Freddie Mac se confrunta cu presiuni foarte mari. E doar o chestiune de timp pana cand guvernul fie va prelua aceste companii, fie le va sprijini. Va fi o responsabilitate foarte mare pentru statul american", a spus Brian Dolan, analist-sef la Forex.com, divizia online a firmei Gain Capital din New Jersey.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO