Business Internaţional

Casa Albă a redus la 14 miliarde dolari estimarea privind pierderile din investiţiile în salvarea industriei auto

Autor: Bogdan Cojocaru

02.06.2011, 11:40 133

Casa Albă a redus de la 48 miliarde dolari la 14 miliarde dolariestimarea privind pierderile din investiţiile făcute de stat pentrusalvarea industriei auto, anunţul venind într-un moment în caresectorul îşi revine, potrivit Wall Street Journal.

Casa Albă menţionează într-un raport intitulat "RenaştereaIndustriei Auto Americane" că din cele 80 de miliarde de dolaricheltuite pentru salvarea industriei auto statul ar putea pierde încele din urmă 20%, sau 16 miliarde de dolari, faţă de 60% cât aestimat în urmă cu doi ani. După publicarea raportului, unconsilier al Casei Albe pe probleme industriale, Ron Bloom, aspecificat că pierderea s-ar putea apropia de 14 miliarde dedolari.

Deşi "nu este nicio bucurie" în a accepta această pierdere,ajutoarele au avut ca rezultat salvarea locurilor de muncă şiprevenirea colapsului industriei, a spus Bloom.

SUA ar putea pierde peste 10 miliarde de dolari numai dininvestiţiile făcute în General Motors dacă guvernul vinde acţiunilepe care le deţine la această companie la actualul preţ altitlurilor. Administraţia preşedintelui Barack Obama a semnalat căvrea să renunţe la aceste acţiuni în următoarele luni.Constructorul auto şi-a făcut în noiembrie 2010 fără problemedebutul pe bursă, după ce a intrat în faliment în iunie 2009 subpatronajul statului, restructurarea durând numai o lună.

Chrysler, un alt mare producător auto american, a ieşit deasemenea din faliment în vara anului 2009, sub administrarea Fiat.Grupul italian intenţionează să ajungă în acest an la oparticipaţie de 57% la Chrysler, de la 46% în prezent. TrezoreriaSUA deţine 6% din constructorul auto.

De la restructurarea GM şi Chrysler, industria auto a creat115.000 de locuri de muncă, marcând astfel perioada cu cea mai marecreştere de după finele anilor 1990.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO