Business Internaţional

Cat de aproape sunt bursele de un cataclism?

21.10.2008, 16:05 22

Indicele Dow Jones Industrial Average incheia sedinta de tranzactionare la 41,63 de puncte, in scadere cu 91% fata de nivelul pe care il inregistrase in urma cu exact trei ani. Volumul total tranzactionat era de doar 235.000 de actiuni. Mai mult, investitorii de pretutindeni isi recunosteau soarta in pastilele umoristice ale comediantului Eddie Cantor, care afirma ca brokerul sau l-a sfatuit sa "cumpere actiuni pentru batranete. A functionat nemaipomenit. In numai o saptamana, deja imbatranisem", scrie The Wall Street Journal.

Intreaga natiune se afla sub imperiul a ceea ce secretarul Trezoreriei din acea perioada, Ogden Mills, numea "psihologia fricii". Productia industriala se redusese cu 52% in trei ani; profiturile corporatiilor se diminuasera cu 49%. Bancile nu mai dispuneau de lichiditati, iar deponentii erau reticenti. Majoritatea tranzactiilor se desfasurau numai cu bani lichizi. 
La putin timp dupa ce indicele Dow Jones a atins punctul minim, inteligentul investitor Benjamin Graham - care, mai tarziu, a devenit mentorul personal al lui Warren Buffett - publica "Should Rich but Losing Corporations Be Liquidated?". Era ultimul dintre cele trei articole incendiare aparute in revista Forbes, in care Graham detalia situatia sumbra a marilor companii, care ajunsesera mai mult falimentare decat active.
Potrivit calculelor realizate de acesta, corporatiile se vindeau la o valoare de piata mai mare decat informatiile care apareau in bilanturi. "Bancile nu mai imprumuta direct marilor companii", puncta Graham, sumarizand studiile sale astfel: "actiunile se vand la valori net inferioare in preajma colapsului economic; dupa cum a marturisit presedintele bursei newyorkeze, "in asemenea perioade, oamenii isi vand America" sau, cu alte cuvinte, acest efect este cauzat de faptul ca cei cu spirit antreprenorial nu au bani, iar cei cu bani nu au spirit antreprenorial, pierzand ocazia de a cumpara actiuni cand acestea se ieftinesc.
In conditiile in care piata bursiera a parcurs un trend descendent in ultimele saptamani, investitorii se intreaba daca cosmarul din iulie 1932 nu va fi reiterat. Singura intrebare pertinenta in contextul actual este: poate fi mai rau de atat? Fara nicio indoiala, cel mai pesimist scenariu va imita situatia din 1932. Totusi, probabilitatea acestui eveniment este destul de redusa.
Robert Shiller, profesor de finante la Yale University si economist-sef la MacroMarkets, a introdus ceea ce el numeste "Graham P/E", un etalon de valorizare a pietei, bazat pe observatiile lui Graham din urma cu cateva decenii. Acesta imparte preturile actiunilor principale tranzactionate pe bursele americane in functie de profiturile nete obtinute de companii in ultimii zece ani, ajustate pe baza inflatiei.
Conform unitatii de masura Graham P/E, dupa colapsul din saptamana precedenta, indexul Standard & Poor's 500 s-a diminuat cu 25% fata de 30 septembrie. Acesta nu a inregistrat o scadere atat de pronuntata din ianuarie 1989. Ar putea piata sa marcheze un declin atat de puternic? "Trebuie sa luam in calcul aceasta posibilitate la modul serios. Ma tem ca va cobori la un nivel si mai mic", afirma profesorul Shiller.
"Ne confruntam cu incertitudini fundamentale si profunde. Nu mai putem cuantifica nimic; chiar nu imi doresc sa realizez prognoze, asa ca demersul meu este unul pur intuitiv", puncteaza Shiller. Insa profesorul nu este novice in acest domeniu. In cartea sa "Exuberanta irationala" (Irrational Exuberance), publicata in 2000, Shiller prevedea caderea Nasdaq. In a doua editie a lucrarii din 2005, a insistat ca sectorul proprietatilor imobiliare este puternic supraevaluat.
Surprinzator, contextul actual comporta similitudini cu ceea ce Graham a descris in timpul declinului provocat de Marea Depresiune (1929-1933). Indiferent de cat de departe va ajunge (sau nu) aceasta evolutie negativa, pe piata bursiera se realizeaza in ultima perioada o serie de "targuieli".
Ceea ce intriga insa este obsesia legata de transformarea declinului intr-un colaps cataclismic. Eugene White, profesor de stiinte economice la Rutgers University si expert in crahul economic ce a debutat in 1929, considera ca singura similitudine dintre Marea Depresiune si climatul actual este reprezentata de actiunile pietei, influentate de teama mai mult decat de fapte.
Reactia guvernului de la Washington este "la 180 de grade", detasandu-se complet de mentalitatea administratiei lui Hoover in 1932 si interventionismul practic inexistent al bancii centrale americane (Fed) in redresarea situatiei. "Legiuitorii iau decizii mult mai inteligente si ne indreptam catre directia cea buna", afirma White.
Investitorii par a fi intr-o stare de soc, paralizati de extraordinara volatilitate a pietei. "Avem 101 clienti si aproape tot atatia consultanti care ii reprezinta si, practic, nu ne-au mai sunat decat foarte putini in ultimul timp", precizeaza Aronson.
Majoritatea consultantilor financiari cu care a discutat i-au confirmat aceeasi situatie: telefoanele nu mai suna si foarte putini clienti au mai solicitat reinnoirea politelor de asigurare.
Intreaga natiune se confrunta cu ceea ce psihologii numesc "efectul dispozitiei" sau incapacitatatea de a controla pierderile financiare. Singura metoda de a depasi esecul este de a nu realiza in ce masura a fost afectat portofoliul unei firme. In urma cu cateva saptamani, investitorii gafaiau; momentan, ei par a fi intr-o stare de "hibernare" continua.
Aceasta inconstienta colectiva ar putea rezulta intr-o ultima etapa, inainte ca investitorii sa renunte irevocabil - faza numita "capitulare" de veteranii in industrie. Inconstienta impiedica actiunile pripite, insa multi dintre investitorii in actiuni pe termen lung reusesc sa se salveze.
Cand, intr-un final, toti vor renunta, piata va fi pregatita pentru o noua ascensiune. Nimeni nu poate preconiza instalarea "capitularii" pana cand acest lucru nu se intampla in mod real. Dar, cel mai probabil, momentul acesta nu este prea departe. Potrivit acceptiunii lui Graham, investitorii care se implica acum cu bani sau spirit intreprinzator vor avea invariabil mai mult de castigat decat cei care asteapta ca focul mocnit al economiei sa se stinga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO