Business Internaţional

Cât de importantă este energia nucleară pentru Ucraina sau pentru vecinii ei?

Cât de importantă este energia nucleară pentru Ucraina...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.03.2022, 22:20 813

O analiză a direcţiilor în care avansează armata rusă în Ucraina sugerează că printre ţinte sunt şi centralele nucleare ale ţării. Iar Ucraina  are multe reactoare. Este, de asemenea, şi exportatoare de energie electrică.

Principalele destinaţii de export sunt, de obicei, Ungaria, Polonia, România şi Cehia, în această ordine a valorii vânzărilor. Energia nucleară este importantă pentru Ucraina, dar ţara încă îşi produce 70% din energie prin arderea combustibililor fosili.

Când a fost atacată de forţele ruse, inclusiv cu foc, centrala nucleară Zaporijia a trecut în centrul scenei mondiale. Este unde dintre cele mai mari din Europa. Ocuparea ei de către forţele militare ruse a arătat clar că energia nucleară este vitală pentru Ucraina, scrie Deutsche Welle.

Reactoarele produc 23% din energia ţării, potrivit Serviciului de Stat de Statistică al Ucrainei. Un total de 15 reactoare nucleare func­ţionează în patru locaţii în întreaga ţară. Cu cele şase reactoare ale sale, centrala Zaporijia de pe râul Nipru nu este doar cea mai mare facilitate nucleară din Ucraina, ci şi cea mai puternică din regiune.

Însă combustibilii fosili sunt cei care domină mixul energetic al ţării. În 2020, Ucraina şi-a obţinut apro­ximativ 70% din energie din cărbune, petrol şi gaze, potrivit agenţiei de statistică ucrainene.

Aproximativ 51% din energia consumată este produsă în ţară; cealaltă jumătate este importată. Dar aceste lucruri ţin de preţ şi comerţ. Ucraina mai şi exportă current elec­tric. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA), 90% din rezervele de combustibili fosili sunt reprezentate de cărbune. Ucraina se plasează pe locul şase în lume la resursele de cărbune. Rusia ocupă locul al treilea în această listă.

Exploatarea cărbunelui era dificilă şi înainte de invazie, deoarece cele mai mari zăcăminte se află în Donbas, inclusiv în regiunile Doneţk şi Lugansk - regiunile sepa­ratiste în care au loc încă din 2014 lupte între forţele proruse şi armata guver­namentală ucraineană.

În cazul gazelor, furnizorul nu mai este Rusia, chiar dacă gazo­ductele ruseşti trec prin Ucraina.

După anexarea Crimeei în 2014, Kievul a trecut la aprovizionarea cu gaze din UE - care sunt cel mai probabil tot ruseşti. Accesul la rezervele de gaze offshore de pe coasta peninsulei Crimeea a fost pierdut din cauza anexării acesteia de către Rusia.

Energiile regenerabile nu joacă încă un rol major. În 2020, ţara a obţinut doar aproximativ 7% din energie din energia hidroelectrică şi eoliană, precum şi din biocombustibili şi incinerarea deşeurilor - dar toate acestea sunt produse pe plan intern.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO