Business Internaţional

Cât va costa petrolul anul acesta? Analiştii sunt nehotărâţi, iar estimările lor variază de la scăderi de 30% la creşteri de 20%

Cât va costa petrolul anul acesta? Analiştii sunt...

Autor: Ioana Nita

11.03.2013, 16:52 925

Estimările analiştilor referitoare la preţul petrolului pentru anul acesta diferă substanţial, unele instituţii anticipând creşteri, în unele cazuri substanţiale, iar altele scăderi deloc de neglijat. La limita superioară se află banca britanică Barclays, care mizează pe o cotaţie a ţiţeiului Brent de 135 dolari pe baril la sfârşitul anului. La cealaltă extremă analiştii întrevăd o scădere de 30%, la 80 de dolari pe baril. Cotaţia petrolului influenţează preţurile benzinei şi gazelor naturale.

Indicele industrial Dow Jones a urcat de la începutul anului cu peste 3%, atingând maximul istoric. De obicei creşterea burselor este un semn de revenire economică, iar în acest caz şi cotaţia petrolului ar trebui să avanseze. Însă preţul petrolului destinat pieţei americane este cu 6% sub maximul acestui an, de 97,94 dolari pe baril stabilit în ianuarie, iar cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă pentru bursa de la Londra, a coborât cu aproape 7% faţă de recordul de 118,9 dolari pe baril al acestui an, scrie The Wall Street Journal.

Astăzi, Brentul se tranzacţionează la 110,3 dolari pe baril, iar petrolul destinat pieţei din SUA la 91,8 dolari pe baril.

Diferenţa de evoluţie s-ar putea explica prin cererea globală pentru petrol slabă şi creşterea constantă a producţiei.

“Avem unele dintre cele mai mai rezerve de petrol de până acum. Practic înotăm în petrol”, a declarat Stephen Schork, preşedintele grupului de consultanţă de tranzacţionare Schork.

Dar aceste tendinţe ar putea să nu dureze prea mult. Firma americană Levitt Capital Management anticipează că preţul petrolului Brent va ajunge la 80 dolari pe baril până la sfârşitul anului. Analiştii firmei consideră, de asemenea, că extracţiile tot mari de gaze de şist din SUA şi rezolvarea problemelor de transport ar trebui să nu mai pună presiune pe preţurile petrolului destinat pieţei americane.

Un studiu al PricewaterhouseCoopers arată că boom-ul producţiei petrolului de şist va reduce preţul petrolului cu 40% până în 2035 şi va duce la creşterea Produsului Intern Brut global cu 3,7% în aceeaşi perioadă de timp, notează CNBC.

Unii analişti apreciază că tensiunile din Orientul Mijlociu şi temerile privind stabilitatea zonei euro vor duce la o volatilitate crescută a preţurilor.

Harry Tchilinguirian, analist la subsidiara BNP Paribas din Londra, a afirmat că programul de achiziţii de obligaţiuni al Rezervelor Federale din SUA va majora probabil cotaţiile ţiţeiului, punând presiune pe dolar.

 

OCDE este mai pesimistă

 

Pentru anul 2014, Administraţia americană a Energiei estimează că petrolul Brent va costa în medie 100,75 dolari pe baril, mai puţin decât anul acesta, iar petrolul WTI, destinat pieţei americane, se va tranzacţiona la un preţ mediu 92,17 dolari pe baril. De asemenea, raportul instituţiei americane indică o creştere a consumului global de petrol la 90,21 milioane barili pe zi pentru anul în curs. În 2014, consumul de petrol al nivel mondial va continua să crească şi va ajunge la 91,62 milioane de barili pe zi. 

Agenţia Internaţională a Energiei a sugerat că preţul mediu al petrolului Brent va ajunge la 120 dolari până în 2020 în banii actuali, scrie Financial Times. Însă un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) este mai pesimist şi estimează că preţul ţiţeiului va atinge 190 dolari pe baril în anul 2020, existând posibilitatea ca acesta să crescă chiar până la 270 dolari pe baril.

 

Câte capete, atâtea păreri

 

Estimări referitoare la preţul petrolului

Instituţia         Preţul petrolului Brent (dolari) Preţul petrolului WTI, destinat pieţei americane (dolari)
Administraţia pentru Energie, SUA      109    92,81
Credit Suisse  115    102,75
Barclays         135    -
Capital Economics      85      75
Goldman Sachs          110 (mediu)    -

     

ZF Digital Summit 2024