Business Internaţional

Ce moneda a mers mai bine in 2010: lira, euro, francul elvetian sau dolarul?

06.06.2010, 23:00 19

Anul 2010 a fost un an slab pentru moneda euro, care in urma cuun an era singura care nu cazuse prada crizei financiare mondiale.La polul opus se afla dolarul, perdantul din 2009.

Criza datoriilor din zona euro, reactiile autoritatilor europenesi nationale si-au pus amprenta asupra mondei unice europene, cares-a depreciat in raport cu lira sterlina, francul elvetian sidolarul.

In raport cu euro, moneda americana a postat cel mai puternicavans, de 20%, pana la un curs de schimb de 0,8359 euro pentru undolar. Lira s-a apreciat cu 7,6%, iar francul elvetian cu 6,8%.

Dolarul a castigat teren si in raport cu francul elvetian,astfel cursul de schimb a incheiat saptamana trecuta la un nivel de1,1636 franci pentru un dolar, fata de 1,03390 la inceputulanului.

Moneda americana a fost cel mai bun performer al anului. Ea s-aapreciat si in raport cu lira sterlina cu 11,5%, pana la un raportde schimb de 0,69210 lire pentru un dolar.

Economia Statelor Unite a fost ferita de ochii lumii in acestan, in atentie fiind Europa unde criza datoriilor ameninta samacine din temelii zona euro si Uniunea Europeana. Desi PIB-ul SUAcreste si rata somajului scade, datoria publica a celei maiputernice economii a lumii a depasit 13.000 mld. dolari, respectivcirca 92% din PIB (circa 14.000 mld. dolari).

In Europa, criza datoriilor din Grecia, Spania, Portugalia siMarea Britanie, masurile de austeritatea anuntate de autoritatilenationale si masurile extraordinare ale autoritatilor europene,precum crearea unui program financiar in valoare de 750 mld. europentru ajutorarea statelor din zona euro, au evaporat incredereainvestitorilor in moneda europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO