Business Internaţional

Ce s-a schimbat în gândirea investitorilor la doi ani de la colapsul Lehman Brothers

Autor: Cristina Roşca

13.09.2010, 23:25 13

În cei doi ani de la falimentul Lehman Brothers, investitoriişi-au schimbat comportamentul preferând plasamentele mai sigureprecum obligaţiunile şi aurul, dar şi pieţele emergente, în loculacţiunilor companiilor din statele dezvoltate, scrie The WallStreet Journal.

Orientarea către titlurile de trezorerie emise de Statele Unite,cât şi obligaţiunile cotate cu calificativul "junk", considerateriscante, s-au apreciat puternic, în pofida avertizărilor că arputea apărea "un fenomen de tip bubble pe pieţele deobligaţiuni".

Multe pieţe de acţiuni, în special în Statele Unite, nu aureuşit să recupereze pierderile suferite după falimentul LehmanBrothers ce a avut loc pe 15 septembrie 2008. Indicele Dow JonesIndustrial Average mai are încă de recuperat peste 900 de punctepentru a atinge din nou nivelul de dinainte de prăbuşireaLehman.

Pieţele bursiere americane, situate în epicentrul crizeifinanciare, rămân în continuare cu o treime sub nivelul din urmă cudoi ani. Mai mult, începând cu august 2008, investitorii din toatălumea au retras 203 miliarde de dolari de pe pieţele bursiere alestatelor dezvoltate, potrivit EPFR Global. Această sumă reprezintă8,5% din totalul de 2.400 de miliarde de dolari.

Convalescenţa actuală a pieţei bursiere americane contrasteazăcu starea de sănătate robustă ce a urmat de regulă crizelor dintrecut. La doi ani după crahul din 1987, Dow Jones era cu 400 depuncte peste nivelul înregistrat în vinerea dinainte de LuneaNeagră, un avans de 20%.

Recent, au apărut indicii potrivit cărora investitorii ar fidispuşi să dea obligaţiunile pe acţiuni. Dow Jones a câştigat 4,5%luna aceasta, până la un nivel de 10.462,77 puncte, după ce au fostpublicate rezultate economice ce au depăşit estimările şi aurisipit o parte din temerile legate de o recesiune în W.

La polul opus, titlurile de Trezorerie la zece ani s-audepreciat, trimiţând randamentele în sus, de la 2,477% la2,795%.

Citiţi în ziarul de mâine culisele prăbuşirii LehmanBrothers, cel mai mare faliment din istoria Statelor Unite

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO