Business Internaţional

Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani. Care este motivul pentru care cei doi se ceartă de atât de mult timp

Autor: Eduard Ivanovici

19.09.2021, 23:02 160

În urmă cu peste 15 ani, doi dintre cei mai celebri oameni de afaceri ai lumii, Elon Musk şi Jeff Bezos, au început să dezvolte o rivalitate ce avea să devină din ce în ce mai intensă de-a lungul anilor. Care sunt principalele momente ale luptei „spaţiale” dintre şefii SpaceX şi Blue Origin?

Cei doi executivi s-au luptat unul împotriva celuilalt cu privire la ambiţiile spaţiale pe care le împărtăşesc – Musk conduce SpaceX, iar Bezos deţine Blue Origin – însă conflictul nu s-a rezumat la principalele priorităţi ale miliardarilor: Musk l-a numit „imitator” pe Bezos din cauza programului de sateliţi din cadrul Amazon şi a criticat practicile de business ale companiei. În schimb, Amazon şi Blue Origin au efectuat o serie de proteste împotriva concernului SpaceX.

Musk şi Bezos sunt unii dintre cei mai puternici miliardari din lume. Bezos este în prezent cel mai bogat la nivel mondial şi a părăsit recent funcţia de CEO al Amazon, implicându-se tot mai mult în operaţiunile Blue Origin. Între timp, Musk ocupă funcţia de CEO atât pentru Tesla, cât şi pentru SpaceX.

 

De la vis, la visuri şi mai mari Bezos a lansat Amazon în 1994, companie pe care a listat-o la Bursă trei ani mai târziu. Astfel, la începutul anilor 2000, Amazon nu era nici pe departe gigantul din ziua de azi, urmând să treacă ani buni până să creeze platforma de streaming Prime şi serviciul de infrastructură cloud Amazon Web Services. În pofida începuturilor modeste în business, Bezos a fost interesat dintotdeauna de spaţiu. El a declarat pentru Miami Herald în 1982, după ce a absolvit liceul ca şef de promoţie, că îşi doreşte să creeze colonii pentru milioane de oameni în spaţiul cosmic.

Drept rezultat al ambiţiilor sale de a părăsi Pământul, Bezos a creat în 2000 Blue Origin, un start-up concentrat asupra zborurilor spaţiale. În acea perioadă, Musk a vândut Zip2, un start-up vândut împreună cu fratele său, Kimbal, către Compaq pentru aproximativ 300 de milioane de dolari, miliardarul lucrând la acea vreme asupra sistemului de plăţi PayPal, vândut către eBay pentru 1,5 miliarde de dolari. Musk a obţinut circa 160 de milioane de dolari în urma vânzării PayPal, bani pe care i-a folosit pentru a lansa SpaceX, în 2002.

„La început nu mi-am lăsat prietenii să investească deoarece credeam că îşi vor pierde banii. Preferam, în schimb, să îmi pierd proprii mei bani”, reiese dintr-un interviu oferit în 2018 de Musk. În 2004, Blue Origin şi SpaceX se aflau încă în faza incipientă a activităţilor – niciuna dintre cele două companii nu realizase vreo lansare. Însă acest fapt nu a putut opri declanşarea rivalităţii. Aparent, discuţia dintre Musk şi Bezos nu s-a terminat cu bine când cei doi s-au întâlnit pentru a vorbi despre viitoarele proiecte privind dezvoltarea unor rachete reutilizabile. „M-am străduit să îi ofer cele mai bune sfaturi de care eram în stare, însă el le-a ignorat în mare parte pe toate”, a spus Musk în urma întâlnirii, conform cărţii „The Space Barons”, de Christian Davenport.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - marţi, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri: