Business Internaţional

Cel mai important bancher din Europa: Noi ne-am făcut datoria. Moneda euro este stabilă şi credibilă

Trichet: Euro este o monedă stabilă şi credibilă

Autor: Marius Oncu

19.06.2011, 18:35 843

Euro este o monedă stabilă şi credibilă, a declarat, duminică,preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), avertizând, însă, căguvernanţa economică din uniunea monetară trebuie îmbunătăţită,potrivit cotridianului Wall Street Journal.

Trichet a lăudat stabilitatea preţurilor din zona euro, afirmândcă BCE asigură această evoluţie, cu o inflaţie anuală mai mică de2%, de mai bine de 12 ani. Şeful BCE a primit duminică premiulEconomia Globală 2011 al Institutului Kiel pentru EconomieMondială.

Remarcile lui Trichet survin în contextul reuniunii miniştrilorde Finanţe duminică seara la Luxemburg pentru a discuta un aldoilea pachet financiar care să ajute Grecia să evite intrarea înincapacitate de plată.

"Am apărat puterea de cumpărare a euro", a spus Trichet,adăugând că BCE va continua să facă tot ce este necesar pentrustabilitatea preţurilor.

Totodată, după o perioadă de reducere cauzată de criză,dezechilibrele globale încep din nou să se amplifice.

"Zona euro are un interes major într-o reechilibrare la nivelglobal, mai ales prin politici locale mai sigure în întreaga lume",a spus el, adăugând că nivelul ridicat al şomajului din zona euroeste inacceptabil.

BCE este responsabilă de politicile monetare, dar nu şi de celeeconomice, a spus Trichet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO