Business Internaţional

Cele mai mari 20 de state ale lumii se tem că încetinirea creşterii economice din China ar putea provoca noi scăderi pe bursele mondiale

Autor: Anca Dumitrescu

04.09.2015, 15:50 251

Volatilitatea pieţei de capital chineze şi o serie de date sub aşteptări alimentează temerile în rândul celor mai mari 20 de state ale lumii că încetinirea creşterii economice în China ar putea provoca noi scăderi pe bursele mondiale, cu impact asupra economiei mondiale.

Problemele din China, înrăutăţirea aşteptărilor referitoare la economia mondială şi perspectiva majorării dobânzilor în Statele Unite, pentru prima oară în ultimii aproape 10 ani, au influenţat din nou negativ pieţele emergente, vineri.

Rubla rusească s-a depreciat cu până la 2,3% în raport cu dolarul, rand-ul sud-african cu 0,5%, iar lira turcească a revenit aproape de un minim record faţă de moneda americană.

Vânzările de monede emergente de vineri au avut loc în pofida semnalelor de joi ale Băncii Centrale Europene (BCE), că va lua noi măsuri de stimulare a economiei zonei euro, dacă va fi necesar.

FMI a avertizat în această săptămână că va reduce estimarea de creştere a economiei mondiale pentru acest an, parţial din cauza încetinirii care are loc în China.

Autorităţile de la Beijing au ca obiectiv o creştere a economiei chineze de 7% în 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24