Business Internaţional

China mătură tot. După 110 ani de supremaţie, SUA pierde poziţia de lider în topul celor mai mari producători de bunuri

China mătură tot. După 110 ani de supremaţie, SUA pierde poziţia de lider în topul celor mai mari producători de bunuri

Autor: Oncu Marius Gheorghe

14.03.2011, 18:07 36

China a redevenit cel mai mare producător de bunuri din lume,recuperând poziţia pierdută la începutul secolului al XIX-lea, şi aîncheiat astfel 110 ani de supremaţie a Statelor Unite, potrivitunui studiu publicat de firma americană de consultanţă economicăIHS Global Insight.

Anul trecut, China a generat 19,8% din producţia mondială debunuri, uşor mai mult faţă de 19,4% în cazul Statele Unite,potrivit estimărilor IHS, citate de canalul de televiziuneCNBS.

Revenirea Chinei pe prima poziţie marchează "încheierea unuiciclu de 500 de ani în istoria economiei", a afirmat Robert Allende la Nuffield College, Oxford, reputat istoric al economiei.

Statele Unite ar trebui să fie îngrijorate de preluarea de cătreChina a locului deţinut de SUA încă din 1895, consideră DeborahWince-Smith, director al Consiliului pentru Competitivitate,organizaţie cu sediul la Washington.

"Situaţia arată nevoia ca Statele Unite să concureze în viitornu pe baza producţiei de bunuri de consum, dar pe baza inovaţiei şinoilor tipuri de servicii necesare de industriile productive", aspus Wince-Smith.

China a ocupat ultima dată postura de cel mai mare producător debunuri din lume în 1850, când statul asiatic se apropia desfârşitul unei lungi perioade de creştere a populaţiei şi progrestehnologic. Susţinută de revoluţia industrială, Marea Britanie adevenit pentru aproape 50 de ani primul producător de bunuri lanivel mondial, după care hegemonia a fost preluată de SUA pentru110 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO