Business Internaţional

Cine este cel mai cumplit terorist din istorie – PORTRET

02.05.2011, 12:01 973

Provenind dintr-o familie bună, iniţiat în tezele islamiste înSiria, Osama bin Laden s-a făcut cunoscut în lupta împotrivasovieticilor în Afganistan, înainte de a fi ajuns "icoana"terorismului mondial.

Fantomaticul conducător al al-Qaida (Reţeaua), a fondat omişcare religioasă şi politică , construită în jurul acţiunilorteroriste, dar bazată şi pe propria-i carismă. Născut în 1957 laRyiad (Arabia Saudită), ar fi putut să ducă o viaţă plină de lux,aşa cum au făcut-o fraţii şi verişorii săi, educaţi în MareaBritanie şi în Statele Unite. Tatăl său, imigrant din Hadrmouth,regiunea cea mai săracă a Yemenului, a ajuns prin munca lui foartebogat, a avut legături foarte strânse cu familia regală saudită,căreia, în calitate de constructor, i-a ridicat mai multe palate.Datele sunt cuprinse în cartea "Ossama" a lui Jonathan Randal,apărută la editura Albin Michel

Osama avea 10 ani când tatăl său, care i-a fost întotdeauna unmodel, a murit. I-a păstrat drept amintire dragostea pentruplimbările călare prin deşert, mersul cu picioarele goale prinnisipul fierbinte şi rugăciunile cotidiene.

Mama lui Osama, o siriancă din Lattkie nu a fost decât unadintre numeroasele tinere care au împărţit patul cu Mohammed, tatăllui. Acesta a repudiat-o după un an şi cum era obiceiul, aremăritat-o cu unul dintre adjuncţii săi.

Osama a urmat cursuri de construcţii civile şi comerţ launiversitatea King Abdul Aziz din Djeddah, unde a avut şi primelecontacte, în 1973, cu grupări islamiste.

După invazia sovietică din Afganistan, el s-a alăturatjihadului, o mişcare foarte populară în ţările din Golf. Osama binLaden s-a ocupat cu reţeaua de sprijin logistic pentru mujahediniiafgani, pentru care a strâns fonduri. S-a instalat la bazapakistaneză a luptătorilor antisovietici din Peshawar, iar, înaceeaşi perioadă, l-a cunoscut şi pe cel ce avea să-i devinămentor, palestinianul Abdullah Azzam, unul dintre principaliiorganizatori ai rezistenţei împotriva trupelor sovietice.

În Pakistan, bin Laden a realizat o bază de date a voluntarilorcare se îndreptau spre Afganistan, care au ajuns ulterior săformeze organizaţia al-Qaida.

Osama a beneficiat, în mod indirect, şi de ajutorul CIA, care îitransfera fonduri prin intermediul serviciilor secrete pakistaneze.De altfel el a colaborat cu serviciile secrete pakistaneze şi cuCIA

În anul 1989, când trupele sovietice s-au retras, bin Laden arevenit în Arabia Saudită, unde a fost considerat un erou şi unde areuşit să promoveze succesul jihadului.

După ce Irakul a invadat Kuweitul, el i-a propus regelui sauditFahd ca "legiunea islamică", formată din foşti luptători dinAfganistan, să intervină, însă suveranul a respins această idee,iar bin Laden s-a simţit trădat, în condiţiile în care teritoriulsfânt al ţării sale era ocupat de mii de militari americani.

În anul 1992, Arabia Saudită i-a retras paşaportul, iar dupăalţi doi ani, i-a fost retrasă şi cetăţenia, pe fondul unorcriticilor sale la adresa Statelor Unite şi a familiei regalesaudite.

Osama a decis să se retragă în Sudan, de unde a fost nevoit săplece, ca urmare a presiunilor internaţionale intense asupraautorităţilor de la Khartoum, dar a reapărut în Afganistan în 1996,unde a înfiinţat tabere de antrenament terorist şi unde aplanificat o serie de atentate, care i-au adus titulatura deinamicul public numărul unu al Occidentului. La începutul anului1998 Osama anunţă crearea Frontului islamic mondial. Scopul:distrugerea Occidentului şi mai ales a "Marelui Satan", StateleUnite.

Două atentate simultane împotriva ambasadelor americane dinKenya şi Tanzania au ucis 200 de oameni în 1998. În replică,preşedintele Billl Clinton ordonă un atac cu rachete împotrivabazei din Khost (august 1988), dar ţinta princilală, Osama, scapăcu viaţă.

Trei ani mai târziu urmează episodul 11 septembrie cel mai cruntşi mai devastator atentat din istoria lumii. În bună măsură, crizaeconomică de astăzi îşi are rădăcinile în 11 septembrie întrucâtFed a scăzut dobânzile spre zero pentru a ajuta economia, iar, întimp, rezultatul a fost contrar aşteptărilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO