Business Internaţional

Cine il inlocuieste pe Charles Prince la conducerea Citigroup

06.11.2007, 18:45 16

Citigroup, cea mai mare banca americana dupa valoarea activelor administrate, a anuntat pierderi legate de criza creditelor ipotecare riscante in valoare de 11 mld. dolari (7,59 mld. euro), scrie presa internationala. Acest declin ar putea injumatati profitul pe 2007.
In acelasi raport, banca newyorkeza a anuntat si demisia directorului executiv Charles Prince. "Sunt responsabil pentru directia pe care au urmat-o afacerile companiei", a spus Prince intr-un comunicat adresat angajatilor bancii. "De aceea, singurul lucru onorabil pe care il pot face, in calitatea mea de director executiv, este sa ma retrag", a adaugat el.
Interimatul functiei va fi asigurat de Win Bischoff, presedintele Citigroup Europe, in timp ce fostul secretar al Trezoreriei SUA, Robert Rubin, va deveni presedinte al bancii.
Bischoff detine functia de presedinte al Citigroup Europe din 2000, cand Salomon Smith Barney, divizie a Citigroup, a achizitionat divizia de investitii a Scroders. Din 1995 Bischoff detinea functia de presedinte al Schroders. Rubin s-a alaturat Citigroup in 1999, dupa mai bine de patru ani la carma Trezoreriei americane, fiind presedinte al comitetului executiv al companiei. El a fost unul dintre cei mai apropiati consilieri ai lui Prince, ocupandu-se mai degraba de strategia pe termen lung decat de operatiunile de zi cu zi. Inainte de a se alatura administratiei Clinton, Rubin a petrecut 26 de ani la Goldman Sachs, devenind copresedinte al bancii de investitii.
Prince nu a castigat niciodata increderea investitorilor, din moment ce pretul actiunilor Citigroup a coborat cu 17% in perioada conducerii sale. Mai mult, profitul companiei a inceput sa coboare, apropiindu-se din ce in ce mai mult de cel al pricipalilor sai competitori, JP Morgan Chase si Bank of America. Prince nu a fost capabil sa continue activitatea predecesorului sau, Sanford Weill, care reusit sa tripleze valoarea actiunilor companiei in doar cinci ani, dupa fuziunea din 1998 intre Travelers Group si Citicorp, creand cea mai mare institutie financiara mondiala.
Demisia lui Prince vine in contextul in care anunta, pe 15 octombrie, ca consiliul de conducere al companiei are "un plan strategic", menit sa redreseze situatia, adaugand ca noi modificari in cadrul conducerii Citigroup nu sunt necesare.
Aceasta decizie pune insa capat unei perioade de patru ani, extrem de controversata, marcata de venituri imense pentru executivii de top ai companiei, de semne de intrebare asupra strategiei urmate, dar mai ales de valoarea impresionanta a pierderilor inregistrate de pe urma creditor subprime. Mai mult, problemele din ultimul timp au alimentat inmultirea opiniilor conform carora grupul ar trebui impartit in mai multe divizii, fiind dificil de administrat.
In perioada iulie-septembrie 2007, profitul Citigroup a coborat pana la 2,38 mld. dolari (1,64 mld. euro), fata de 5,51 (3,8 mld. euro) cat s-a inregistrat in perioada similara a anului trecut. Dupa anuntul retragerii lui Charles Prince, pretul actiunilor a urcat pe bursa din Tokio cu 5,8%, dupa ce anul acesta a inregistrat o pierdere totala de 17%.

Citigroup
Este cea mai mare banca din lume dupa valoarea de piata, administrand active in valoare de 2.350 mld. dolari.
Citibank a fost fondata in 1812, grupul avand peste 200 de milioane de clienti.
Detine branduri precum Diners Club si Scroder & Co.
Banca are peste 300.000 de angajati in intreaga lume, avand o expunere de 55 de miliarde de dolari pe piata subprime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO