Business Internaţional

Coca-Cola a cazut la pace cu UE

24.06.2005, 18:30 10

Coca-Cola si Uniunea Europeana au ajuns la un acord in legatura cu respectarea legii antitrust de catre compania americana, relateaza CNN Money.

Conform intelegerii cu Comisia Europeana, Coca-Cola nu va plati amenzi, dar va trebui sa-si schimbe strategia de vanzare in Europa.

Coca-Cola, cel mai mare producator de bauturi racoritoare la nivel mondial, a declarat ca va renunta la toate contractele prin care unele magazine sau cafenele erau obligate sa vanda doar produsele firmei americane, in schimbul unor reduceri substantiale.

Intelegerea precizeaza ca Coca-Cola nu are voie sa foloseasca imaginea brandurilor de bauturi racoritoare celebre pentru a impulsiona vanzarile celor mai putin cunoscute.

"Suntem de acord cu aceasta decizie, care marcheaza finalul unei investigatii de 6 ani. Acum stim cu siguranta cum ne putem conforma regulilor concurentei din zona economica europeana", a spus Neville Isdell, directorul executiv al companiei.

Coca-Cola a promis ca va acorda 20% din dispozitivele proprii de racorire rivalilor sai care nu au posibilitate de racire a sucurilor.

Aceasta decizie va fi aplicata in toate cele 25 de state membre ale UE, dar si in Islanda si Norvegia, si in toate canalele de distributie in care bauturile Coca-Cola detin peste 40% din vanzarile de specialitate sau dublul celor inregistrate de cel mai apropiat competitor.

Daca Coca-Cola va incalca aceasta intelegere, Comisia va dispune plata unei amenzi, ce va reprezenta 10% din cifra de afaceri a companiei la nivel global.

"Aceasta decizie va fi in beneficiul consumatorilor prin cresterea competitivitatii pe pietele bauturilor racoritoare din Europa", a declarat Neelie Kroes, comisarul european pe competitie.

"Consumatorii vor putea alege dintr-o gama mai larga de sucuri, vandute la preturi competitive", a adaugat ea. Comisia Europeana a declarat ca intelegerea cu compania americana va fi valabila pana in 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO