Business Internaţional

Conducta unde imaginea pretuieste mai mult decat banii

29.10.2003, 00:00 11

Deciziile ce urmeaza a fi luate in urmatoarele saptamani de catre doua banci de dezvoltare cu privire la acordarea de fonduri publice pentru controversatul proiect legat de constructia unei conducte in zona caspica, in valoare de 3,6 miliarde de dolari, ar putea ajuta compania BP in a-si consolida imaginea de companie responsabila din punct de vedere social.
Conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, cu o lungime de 1.760 km din Baku, Azerbaijan, trecand prin Georgia, este construita de un consortiu format din 11 membri si condus de BP, cu sprijinul Statelor Unite.
Fondurile ce ar putea fi eliberate de catre cele doua entitati internationale, International Finance Corporation, divizie a Bancii Mondiale, si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, reprezinta numai o mica parte din suma totala necesara. Fondurile ce ar putea fi acordate de IFC in aceasta saptamana ar reprezenta mai putin de 10% din costurile primei faze a constructiei.
Ceea ce ar pretui companiile si guvernele implicate, insa, ar fi imaginea de respectabilitate ce le-ar fi conferita, avand in vedere semnele de intrebare de ordin ecologic si social pe care le-a ridicat acest proiect.
Liderii proiectului vor trebui de asemenea sa ia in considerare si aspectele de ordin geopolitic. In urma concretizarii acestui proiect, pietele din intreaga lume vor avea acces la petrolul din regiunea caspica, iar influenta americanilor se va putea face simtita intr-o regiune dominata candva de sovietici.
Decizia IFC este ingreunata de alegerile ce au loc in aceasta luna in Azerbaidjan, pe fondul carora au fost lansate acuzatii de frauda si intimidare, urmate de masuri dure luate impotriva grupurilor din opozitie ce au pus la indoiala victoria presedintelui Ilham Aliyev.
Multi protesteaza impotriva utilizarii de fonduri publice pentru un proiect ce incalca, spun ei, drepturile comunitatilor azere, georgiene si kurde. In plus, sustin acestia, deciziile celor doua banci vor avea o tenta politica.
Conducta, ce va deveni operationala in 2005, va transporta un miliard de barili pe zi.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO