Business Internaţional

Criminalitatea ridicata reduce cresterea economica a tarilor latine chiar si cu 8% pe an

20.10.2006, 20:43 101

Actele de violenta din America Latina afecteaza atat populatia, cat si situatia economica a regiunii, multe companii internationale gandindu-se serios inainte sa isi deschida reprezentante aici.
Ani intregi de continue acte de violenta priveaza in prezent America Latina de investitii semnificative, iar in unele cazuri reduce chiar cu 8% cresterea economica nationala, potrivit economistilor si oficialilor Bancii Mondiale.
Ratele de crestere ale economiei, impreuna cu cele ale veniturilor si investitiilor private ar fi mai mari daca nu ar exista aceasta nesiguranta creata de actele de violenta.
"Afacerea noastra are foarte mult de suferit de pe urma ratei mari a criminalitatii. Angajatii isi incaseaza salariile, dar ajung fara niciun ban acasa deoarece pe drum sunt furati", a spus Dario Vivas, presedinte al companiei de administrarea a deseurilor din Venezuela, Cotecnica, o subsidiara a Veolia Environnement din Franta.
In Brazilia, daca la inceputul anilor 1990 rata criminalitatii ar fi fost la fel de mica ca si cea din Costa Rica, tara cu una dintre cele mai mici rate a criminalitatii din regiune, adica o sesime din cea ale Braziliei, venitul pe cap de locuitor ar fi fost pana la sfarsitul anilor 1990 mai mare de 200 de dolari (160 de euro), potrivit raportului emis de guvernul Braziliei in septembrie anul acesta. In toata America Latina, costul economic al acestor acte de violenta este aproximativ acelasi, egal cu 14,2% din PIB-ul regiunii, potrivit unui raport realizat in 1999 de Banca de Dezvoltare Inter-Americana, cel mai recent studiu realizat in regiune. Totusi, in ciuda acestui studiu, unii critici sugereaza ca acest cost estimativ este mult prea mare.
"Foarte multi bani sunt investiti in paza proprietatilor in loc sa fie investiti in producerea lor. Exista prea multi agenti de paza si prea putine persoane care lucreaza in sectorul de productie", a declarat Michael Hood, economist al Barclays Capital din America Latina, divizie de investitii bancare a grupului Barclays.
Criminalitatea afecteaza cresterea economica prin scaderea productivitatii, afecteaza numarul de absolventi de liceu si pe cel al participantilor la forta de munca, potrivit unui raport realizat anul trecut de catre Banca de Dezvoltare Inter-Americana. Aceste probleme sociale ca numarul mare de tineri someri si infrastructura urbana deteriorata incurajeaza la randul lor criminalitatea.
"Actele de violenta elimina posibilitatea aparitiei oricaror investitii interne sau straine, iar dovada este faptul ca rata in continua crestere a criminalitatii afecteaza avansul economic al regiunii", a spus Andrew Morrison, economist al Bancii Mondiale si coautor al raportului din Brazilia.
In ciuda acestui fapt, se estimeaza ca anul acesta America Latina va inregistra o crestere economica de aproximativ 5%, potrivit Barclays Capital, datorita puternicei cresteri economice mondiale, preturilor mari ale materiilor prime si materialelor si ratelor relativ mici ale dobanzii. Regiunea si-a revenit considerabil din dificultatile economice pe care le-a avut in anii 1980, perioada pe care economistii o numesc "deceniul pierdut" deoarece foarte multe tari au fost atunci in recesiune economica.
Primele opt cele mai mari economii ale Americii Latine au crescut in medie cu 4,3% in 2005 dupa ce au crescut cu doar 2,4% in fiecare an din 2000 pana in 2004, spun oficialii de la Barclays Capital. Argentina a crescut cu mai mult de 9% anul trecut, in timp ce atat Chile cat si Peru au crescut cu mai mult de 6%, potrivit Comisiei Economice a Natiunilor Unite din America Latina.
Recompensele mari pe care le pot obtine aici au fost motivul principal pentru care atat de multe companii si-au asumat riscul de a-si deschide o afacere intr-o tara a carei rata a criminalitatii este dubla fata de rata medie a lumii.
Un director al unei firme din Venezuela, care a cerut sa ramana anonim deoarece nu este autorizat sa discute despre aceasta problema, a spus ca desi compania a crescut cheltuielile dedicate securitatii de la doar 1% din profitul companiei in 1999 la 8% in prezent, acest sector beneficiaza in continuare de cheltuieli ridicate din partea guvernului si a oamenilor de rand.
Reprezentantii Hewlett-Packard afirma ca nu se tem sa investeasca in America Latina. Totusi, atat HP, cat si alte companii multinationale din Venezuela au intarit securitatea companiei dupa ce Carlos Colina, consultant HP, din America Latina a fost ucis in timp ce se indrepta spre aeroportul international din Caracas.
"Criminalitatea este un factor important, dar nu este decisiv. Activitatea companiei din America Latina a inregistrat o crestere de 18% in 2005", a spus Harold Level, un manager general al HP din America Latina. Totusi, chiar si in Venezuela, care este o tara exportatoare de petrol si care asteapta o crestere a economiei mai mare de 9% pentru cel de-al doilea an la rand, companiile se tem din ce in ce mai mult de atacurile asupra angajatilor, de furturile de instalatii ale companiei si de rapirea directorilor si familiilor lor.
Temerile companiilor sunt alimentate si de rapoarte cum e cel pe care Natiunile Unite l-a realizat anul trecut si in care se spune a ca Venezuela se afla pe primul loc in lume la crimele prin impuscare pe cap de locuitor. Crime, rapiri si violente intre bandele de cartier au ajuns in prezent subiecte principale de discutie ale multinationalelor din regiune.
In mai, bandele de cartier au inceput un val de acte de violenta in Sao Paolo, Brazilia, in care aproximativ 200 de persoane au fost omorate. In aprilie, protestatari au iesit pe strazile din Caracas dupa ce rapitorii i-au omorat pe cei trei fii ai unui om de afaceri din Venezuela impreuna cu soferul lor. Vesti despre noi crime circula foarte repede in comunitatea afaceristilor din Venezuela, asa cum s-a intamplat si dupa ce Colina a fost ucis.
Un om de afaceri din Caracas, care a cerut sa ramana anonim din motive de securitate, si-a mutat familia in Miami, iar el a continuat sa faca naveta saptamanal in Venzuela, dupa ce fiica sa cea mai mare a fost rapita in 2000. "In acelasi an, am fost talharit si batut pe strada, sotia mea a fost legata de hotii care i-au jefuit magazinul, iar cumnatul meu a fost atacat de patru ori", a declarat el.
Mai exista si exceptii, cum este Columbia, care ilustreaza cel mai bine beneficiile economice ale reducerii criminalitatii. "Desi foarte cunoscuta pentru actele de violenta de care a avut parte timp de mai bine de 40 de ani, Columbia a redus rata criminalitatii cu 43% si rapirile cu 82% din 2002 pana in prezent, cu ajutorul politicii publice a presedintelui Alvaro Uribe. Consecinta a fost o schimbare in asteptarile economice ale tarii", a spus Alfredo Rangel Suarez, director al Fundatiei de Securitate si Democratie din Bogota.
"Companiile de transport privat din Columbia au redus costurile de securitate de la 18% la 8%, din 2002 pana in prezent", a adaugat Rangel Suarez, citand un raport care nu a fost lansat pe piata de catre Ministerul Apararii Ntionale din Columbia. Potrivit Comisiei Economice a Natiunilor Unite, investitiile interne ale tarii s-au marit de patru ori din 2002 pana in 2005. "Produsul intern brut a crescut de asemenea in medie cu 4,7% in fiecare an, din 2003 pana in 2005, dupa ce timp de patru ani, din 1998 pana in 2002, a crescut cu o medie de doar 0,5%", a declarat Hood de la Barclays Capital.
In ciuda acestor succese, companiile de securitate Kroll si Control Risks, care servesc companiile multinationale din America Latina, spun ca cererea pentru serviciile lor a crescut in toata regiunea. Kroll spune ca vanzarile in Mexico au crescut cu aproximativ 200% in ultimul an.
Reprezentantii Control Risks au declarat ca o companie care conduce o fabrica de producere a hainelor din America Centrala a cheltuit atat de mult pentru a se lupta cu cresterea activitatii bandelor de cartier incat se gandea sa isi relocheze intreaga afacere in Asia de Est.
Dar cel mai inspaimantator lucru pentru companiile din America Latina este riscul personal pe care directorii executivi si familiile lor si-l asuma.
Oficialii Control Risks au spus ca cel putin o companie si-a exprimat ingrijorarea cu privire la trimiterea directorilor executivi in vizita in Sao Paolo dupa ultimele evenimente violente cauzate de bandele de cartier.
In Caracas, oamenii de afaceri construiesc ziduri exterioare inalte si instaleaza garduri electrice in jurul caselor, iar din ce in ce mai multi isi cumpara masini blindate si angajeaza bodyguarzi pentru a le insoti copiii la scoala.
"In fiecare zi te simti din ce in ce mai expus unei eventuale rapiri. Este cea mai groaznica teama pe care o traim in fiecare zi, intrebandu-ne daca copiii nostri vor mai ajunge acasa", a spus Vivas din Cotecnica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO