Business Internaţional

Criza subprime a dus gigantul financiar Citigroup la o valoare de piata mai mica decat cea a companiei IT Apple

15.04.2008, 15:20 12

La sfarsitul lui 2006, Citigroup era cea de-a patra mare companie inclusa in indicele Standard & Poor's 500, avand o valoare de piata de 274 mld. dolari (172,4 mld. euro), de patru ori mai mult decat compania de IT Apple, scrie Bloomberg.
Acum insa, spun investitorii, inventatorul iPod-ului valoreaza cu 7,7 mld. dolari mai mult decat cel mai mare furnizor american de servicii financiare.
Citigroup, puternic afectata se colapsul pietei americane a creditelor subprime, a pierdut 13% din valoarea de piata din momentul in care a raportat cele mai semnificative pierderi trimestriale din intreaga istorie de 196 de ani a insti-tutiei. Iar aceasta se adauga scaderii de 47%, inregistrata in decursul anului trecut.
Chiar si in conditiile in care titlurile Apple au suferit un declin de 26% anul acesta, valoarea companiei este de 129,3 miliarde de dolari (81,3 mld. euro), fata de 121,6 miliarde de dolari (76,5 mld. euro) cat inregistreaza Citigroup.
Situatia Citigroup reflecta cel mai bine dezastrul produs de catre criza subprime in interiorul pietei financiare si care a fost pus inca o data in evidenta de interventia energica a Fed, care a instrumentat - luna trecuta - salvarea bancii de investitii Bear Stearns.
In acelasi timp, Apple - companie aflata in pragul falimentului in urma cu un deceniu - a devenit una dintre companiile de top din domeniul inovatiilor tehnologice sub conducerea lui Steve Jobs. Actiunile companiei
s-au dublat pe parcursul anului trecut.
"Investitorii iau in calcul ceea ce a facut Steve Jobs pentru Apple si ceea ce intentioneaza sa faca de aici inainte", a declarat Michael Holland, care administreaza active de peste 4 mld. dolari la Holland & Co, in New York. "Piata evalueaza activitatea lui Steve Jobs mai bine decat instrumentele financiare detinute de Citigroup", a adaugat el.
Holland a vandut actiunile detinute in cadrul Citigroup cu mai mult de un an si jumatate in urma, simtind "ca perspectivele nu erau deloc bune". In schimb, a cumparat actiuni JP Morgan Chase. De asemenea, acesta detine portofolii in cadrul Apple si Google, cel mai popular motor de cautare web.
Citigroup, a carei valoare de piata a coborat pe 17 martie sub 100 mld. dolari, se afla acum pe locul 19 in clasamentul celor mai mari companii incluse in indicele Standard & Poor's 500. Printre companiile care au devansat banca americana in ultimul trimestru se numara International Business Machines (IBM), Coca-Cola si JP Morgan.
Citigroup - care a devenit cea mai mare banca americana dupa valoarea activelor detinute in urma fuziunii dintre Citicorp si Travelers Group in 1998 - a inregistrat pierderi de 24 mld. dolari ca urmare a investitiilor in segmentul subprime si a redus valoarea dividendelor acordate investitorilor cu 41%, in ianuarie. Aceasta a fost prima reducere a dividendelor de la formarea Citigroup incoace.
Directorul executiv al Citigroup Charles Prince a demisionat din aceasta functie in noiembrie anul trecut, fiind inlocuit de Vikram Pandit, care, in incercarea de a restructura compania, a eliminat pana acum 6.000 de locuri de munca. Surse apropiate bancii spun insa ca institutia va trebui sa vanda instrumente financiare de peste 200 mld. dolari pentru a-si reface rezervele de lichiditate. "Citigroup se afunda din ce in mai mult in mizerie", a declarat Richard Sylla, profesor de economie la New York University, adaugand ca "Apple este o companie inovatoare, a venit cu produse precum iPod sau iPhone si ofera o serie intreaga de promisiuni pentru viitor".
Declinul Citigroup a adus banca pe locuri inferioare celor detinute de companii care au inregistrat de asemenea un declin accentuat anul acesta, precum Google sau Cisco Systems. Bank of America a depasit de asemenea Citigroup, pe parcursul anului trecut. Acum ocupa pozitia a noua in cadrul indicelui S&P 500, in timp ce JP Morgan se afla pe locul 11. Valoarea de piata a Citigroup a coborat, de asemenea, sub cea a lantului de retail Wal-Mart, a producatorului de bunuri de larg consum Procter & Gamble si a companiei farmaceutice Pfizer, chiar si in conditiile in care consumatorii americani si-au redus drastic cheltuielile.
Executivii Apple s-au axat pe produse precum iPhone, playerul de muzica iPod si computerele Macintosh, ceea ce a adus companiei un profit de peste 3 mld. dolari anul trecut. Mai mult, vanzarile Apple ar putea inregistra anul acesta o crestere de 31%, ajungand pana la 31,5 mld. dolari, estimeaza analistii.
Citigroup a inregistrat pierderi record de 9,83 mld. dolari in ultimul trimestru din 2007, iar analistii estimeaza ca rezultatele financiare aferente primelor trei luni ale acestui an ar putea indica noi pierderi.
Actiunile Citigroup ar putea inregistra totusi o revenire spectaculoasa, in conditiile in care valoarea actuala a acestora face din banca americana o tinta "extrem de atractiva" pentru investitori, considera Ed Maran, care administreaza active de aproape 10 mld. dolari in cadrul Thornburg Investment Management.
"Piata ignora in totalitate potentialul de castig al Citigroup, concentrandu-se doar asupra pagubelor suferite de balanta contabila a bancii", considera William Fitzpatrick, analist la Optique Capital Management, companie care detine actiuni Citigroup.
Potentialul de castig al Citigroup l-a convins pe Richard Sylla, de la New York University, sa achizitioneze in urma cu cateva luni actiuni Citigroup. Iar acesta spune ca ar putea sa-si adauge in portofoliu mai multe astfel de titluri, in conditiile in care acestea vor inregistra un declin si mai accentuat.
"In momentul in care va primi o infuzie de capital, viata va merge mai departe si Citigroup va reveni pe pozitiile detinute anterior", spune Sylla, explicand pe ce se bazeaza in momentul in care spune ca ar putea continua sa achizitioneze actiuni Citigroup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO