Business Internaţional

Cu ce se aleg actionarii din nationalizare

20.02.2008, 17:11 20

Actionarii Northern Rock sunt decisi sa ia masuri in instanta daca nu vor fi despagubiti cum se cuvine in urma nationalizarii creditorului ipotecar Northern Rock.
Actionarii minoritari au declarat ca ii vor sustine in lupta legala pe marii investitori - fondurile de hedging SRM Global si RAB Capital si Legal & General.
Robin Ashby, de la Northern Rock Small Shareholders' Group, este de parere ca "suma de bani necesara pentru a compensa actionarii nu este foarte mare. Conform legii, actionarii au evaluat aceasta suma la aproximativ 4 lire sterline (5,2 euro) pe actiune, ceea ce insumeaza 1,7 miliarde de lire sterline (2,2 miliarde de euro). In conditiile in care banca a imprumutat 25 de miliarde de lire (33 de miliarde de euro), suma nu este tocmai uriasa."
Ministrul britanic de finante Alistair Darling a anuntat odata cu decizia de nationalizare a Northern Rock ca un evaluator independent va decide suma cu care vor fi despagubiti actionarii. Cu toate acestea, analistii sunt insa de parere ca vor fi bani prea putini sau chiar ca nu vor fi deloc, pentru ca evaluarea actiunilor va presupune ca imprumuturile de 25 de mililoane de lire sterline (33 de miliarde de euro) de la Banca Angliei au fost retrase. "Evaluarea va fi facuta presupunand ca banca nu a fost sprijinita de guvern, iar pe baza acestei decizii, actiunile ar putea sa nu valoreze nimic", a spus Robert Sage, analist la banca americana Bear Sterns. James Hamilton, analist la Numis Securities, este de acord cu Sage, insa crede ca guvernul ar putea totusi decide sa despagubeasca actionarii pentru a evita o batalie juridica asemanatoare celei de dupa nationalizarea grupului feroviar Railtack, in 2001.
Primul ministru britanic Gordon Brown a afirmat ca este increzator ca Banca Angliei isi va recupera imprumuturile si ca contribuabilii britanici vor putea profita de pe urma unei eventuale vanzari a bancii. Spre deosebire de alte companii, Northern Rock a fost salvata din cauza puternicului impact negativ pe care l-ar fi putut avea un eventual faliment asupra sistemului bancar, au declarat Brown si Darling.
Criza Northern Rock a inceput in luna septembrie a anului trecut, cand aceasta a anuntat ca a contractat un imprumut de urgenta de la Banca Angliei, din cauza ca piata de credite inghetase, blocand finantarile pentru sectorul ipotecar.
Totusi, conditiile de pe piata creditelor au ramas aceleasi, lucru care ar putea insemna ca banca ar putea intampina dificultati in finantarea unui nou imprumut si va trebui sa-si reduca drastic activele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO