Business Internaţional

Cum reuşeşte Donald Trump să se folosească de autoritatea sa de preşedinte ales al SUA pentru a atrage sprijin în afacerile sale

Cum reuşeşte Donald Trump să se folosească de...

Autor: Corina Zamfir

28.11.2016, 21:14 146

Donald Trump, cel care a beneficiat în urma conflictelor de interes generate de strângerile de fonduri ale fundaţiei lui Hillary Clinton, ne oferă o adevărată lecţie în ceea ce priveşte acest gen de conflicte: autorităţile guvernamentale din jurul lumii îi fac favoruri în beneficiul afacerilor sale, scrie The New York Times.

Preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii ar fi putut să respingă aceste favoruri şi să se separe atât el cât şi familia sa de hotelurile pe care le deţine şi de restul afacerilor, dar el a ales să nu facă acest lucru. De fapt, se foloseşte de poziţia pe care o ocupă pentru a atrage mai multe afaceri şi se pare că nu va fi singurul jucător care îşi va folosi puterea politică pentru scopurile proprii. America tocmai a intrat într-o eră fără precedent a corupţiei la nivel înalt.

Întrebarea este de ce contează acest aspect. Nu este vorba de bani, ci de stimulente.

În joc este vorba de foarte mulţi bani, dar America este o ţară bogată, ale cărăi cheltuieli guvernamentale depăşesc 4 trilioane de dolari pe an. Ceea ce este cu adevărat important este ce se întâmplă cu banii care le alunecă printre degete şi ce politicile reies din administraţia lor.

În mod normal, politica reflectă anumite combinaţii între practicabilitate (ce merge) şi ideologie (ceea ce se potriveşte cu ideile mele preconcepute), iar nemulţumirile noastre sunt în general legate de faptul că ideologia depăşeşte ceea ce se întâmplă în realitate.

Dar acum ne vom confrunta cu un al treilea factor la fel de puternic: Ce politici pot fi create la nivel înalt care să genereze bani? Toate efectele lor vor fi dezastruoase.

Donald Trump, preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii, nu s-a desprins complet de imperiul pe care îl deţine, iar favorurile pe care autorităţile guvernamentale le fac pentru afacerile sale denotă corupţia la nivel înalt din SUA. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO