Business Internaţional

Cum se vede de pe Wall Street viitorul bancilor de investitii independente

18.09.2008, 15:44 23

In momentul in care Chase Manhattan a achizitionat JP Morgan, in toamna lui 2000, multi au crezut ca tranzactia va declansa o serie de fuziuni pe piata de investitii bancare, scrie Financial Times. Bancherii estimau ca si celelalte firme de investitii de pe Wall Street - precum Bear Stearns, Lehman Brothers si Merrill Lynch - vor fi nevoite sa-si uneasca fortele cu marii creditori, riscand altfel sa fie marginalizate.

Cu opt ani intarziere, aceste predictii incep sa se adevereasca. Dupa un weekend extrem de tensionat pe Wall Street, Lehman a declansat, pe 15 septembrie, procedurile de faliment in timp ce Merrill Lynch s-a aruncat in bratele Bank of America. Daca luam in calcul prabusirea din martie a Bear Stearns, numarul firmelor de investitii de pe Wall Street s-a redus la mai putin de jumatate. Dintre asa-numitele banci de investitii "pure" nu au mai ramas in picioare decat Goldman Sachs si JP Morgan.

Nu in mod surprinzator, actuala criza a adus din nou in discutie problema viabilitatii modelului unei bancii de investitii care nu face parte dintr-o structura mai mare.

"Merrill a fost un competitor extrem de puternic si respectabil", a declarat Ken Lewis, presedintele Bank of America, imediat dupa achizitia firmei de brokeraj. "Dar piata continua sa puna sub semnul intrebarii viabilitatea modelului unei banci de investitii independente", a adaugat el.

Acest proces a continuat in zilele imediat urmatoare prabusirii Lehman Brothers, cand actiunile celor doua banci de investitii care au supravietuit crizei financiare s-au prabusit semnificativ. In acelasi timp, costurile asigurarii tranzactiilor cu instrumente financiare riscante s-au majorat semnificativ, traderii punand aceasta situatie pe seama deciziei Trezoreriei americane de a nu sprijini Lehman Brothers.

"Ceea ce au toti investitorii in minte este declaratia lui Paulson (secretarul Trezoreriei - n. red.) potrivit caruia bancile de investitii nu primesc sprijin", explica unul dintre executivii industriei bancare americane.

Pentru executivii marilor banci comerciale - care combina operatiunile de administrare de depozite cu investitiile bancare - aceasta este dovada mult asteptata a vulnerabilitatii la care sunt expuse institutiile financiare de pe Wall Street, care tind sa aiba balante contabile mult mai mici si sa se bazeze in mai mare masura pe finantarea externa.

Vikram Pandit, fostul executiv al Morgan si actualul presedinte al Citigroup, a afisat o pozitie similara intr-un document intern al bancii, dand in acelasi timp asigurari ca gigantul financiar cu peste 360.000 de angajati va fi capabil sa-si revina din actuala criza sau chiar sa profite de pe urma ei.

"Industria financiara se afla intr-un proces radical de schimbare, dar sunt sigur ca Citi va putea gasi in aceasta situatie o oportunitate", a declarat Pandit. "Citigroup continua sa-si extinda operatiunile de administrare de depozite si sa-si diversifice activitatile de-a lungul pietelor pe care activeaza", a adaugat el.

Altii insa dezmint ideea simplista potrivit careia modelul unei banci de investitii independente, precum Goldman Sachs sau Morgan Stanley, este depasit, iar aceste institutii sunt condamnate sa fuzioneze cu bancile comerciale. Ei argumenteaza ca disparitia a trei competitori in doar cateva luni va fi benefica pentru cele doua companii supravietuitoare, care isi vor extinde astfel spatiul de manevra.

"Piata de capital nu are cum sa dispara. Ceea ce se va schimba insa va fi faptul ca vom avea doar doua banci de investitii care sa se concentreze asupra acestui segment. Din acest punct de vedere nimic nu pare sa prevesteasca un dezastru", spune unul dintre veteranii de pe Wall Street. In situatia in care Goldman este perceputa ca fiind o institutie mult mai solida, cea mai mare parte a atentiei pietei s-ar putea indrepta asupra Morgan Stanley.

Noua situatie cu care se vor confrunta bancile de investitii nu insemna insa si o fortare a acestora de a renunta la independenta. In trecut, bancile de pe Wall Street au dovedit ca se pot adapta extrem de usor unor noi conditii. Totusi, bancile de investitii s-ar putea simti din ce in ce mai izolate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO