Business Internaţional

De ce extrema dreaptă a pierdut cea mai bună şansă de a câştiga alegerile

Marine Le Pen a pus accent în campanie pe economia în stagnare a Franţei şi pe şomajul record al ţării

Marine Le Pen a pus accent în campanie pe economia în stagnare a Franţei şi pe şomajul record al ţării

Autor: CătăIina Apostoiu

15.12.2015, 00:02 1022
Eşecul înregistrat de Frontul Naţional în turul doi al alegerilor regionale de duminică din Franţa, acesta neînregistrând victorie în nicio regiune, scoate din discuţie, cel puţin deocamdată, posibilitatea ca Marine Le Pen să devină preşedinte al Franţei, relatează Bloom­berg.

Alegerile regionale, cu rata scăzută de participare a vo­tanţilor, şi sistemul pro­por­ţional favorizează partide de genul Frontului Naţional, fapt ilustrat de rezultatele solide înre­gistrate de acest partid în primul tur. Totuşi, în turul doi alegătorii de stânga şi dreapta tradiţională şi-au unit forţele pentru a învinge la nivel naţional FN, un partid anti-UE, anti­imigranţi. Frontul Naţional pro­misese o victorie istorică după ce condusese după primul tur în şase din 13 regiuni ale Fran­ţei, cu şanse puternice de a câştiga în trei din ele: Pro­vence-Alpes-Cote d’Azur, Nord-Pas-de-Calais şi Alsace-Lorraine. Partidul So­cialist a reacţionat retrăgându-şi candidaţii din regiunile respective şi cerând susţinătorilor săi să voteze pentru republicani, care au câştigat în toate cele trei regiuni. Situaţia anunţă ceea ce s-ar putea întâmpla la alegerile prezidenţiale din 2017.

Marine Le Pen a încercat să sporească atractivitatea Frontului Naţional prin renunţarea la retorica rasistă şi anti-semită a tatălui său Jean-Marie. Această strategie, combinată cu un accent constant pe economia în stagnare a Franţei şi şomajul record al ţării, a ajutat partidul să obţină un număr record de voturi în primul tur. 

Totuşi, majoritatea francezilor se opun în continuare apelurilor acesteia în sensul renunţării la euro şi reinstituirii graniţelor naţionale, cât şi comentariilor acesteia privitoare la pericolele imigraţiei.

Deşi sondajele plasează sprijinul ce i-ar fi acordat lui Le Pen la peste 20% în primul tur al unor alegeri prezidenţiale dacă acestea ar avea loc astăzi, Le Pen este cel mai nepopular politician al ţării.

În plus, 67% din francezi au o opinie negativă cu privire la Frontul Naţional, relevă un sondaj recent. Astfel, 76% din participanţii la sondaj au caracterizat partidul ca fiind ìdiscriminatoriu“, 66% au spus că acesta ar aduce „haos“, iar 63% sunt de acord că partidul „are un program economic care ar fi periculos pentru ţară“.

Rata mai mare de participare la vot în cazul unei alegeri prezidenţiale comparativ cu cea din cazul alegerilor regionale ar lucra de asemenea împotriva Le Pen.

„Cu o rată de participare de 50%, Le Pen a obţinut 6 milioane de voturi, astfel încât putem estima că ar obţine până la 9 milioane de voturi în cazul unor alegeri prezidenţiale, sau 23%, ceea ce ar fi departe de a se traduce într-o victorie“, afirmă Yves-Marie Cann, director de studii politice la Elabe.

„FN este sancţionat pentru a fi o forţă solitară într-un sistem ce solicită abilitatea de a încheia alianţe cu alte partide“, adăugă Cann.

„Frontul Naţional rămâne un partid izolat care-i sperie pe oameni“, declara recent pe un post de televiziune francez Brice Teinturier, director la Ipsos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO