Business Internaţional

De ce tratament fiscal au parte bogaţii în Occident. Anglia e cea mai atractivă

De ce tratament fiscal au parte bogaţii în Occident. Anglia e cea mai atractivă

Foto Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

22.03.2012, 00:03 898

În timp ce candidatul la alegerile prezidenţiale din Franţa Francois Hollande vrea să impoziteze averile bogaţilor cu 75%, premierul britanic Da­vid Cameron vrea să reducă cota de impozitare pentru cei cu averi mari. De asemenea, în Germania se discută de scăderea impozitelor, însă în Spania impozitul a fost majorat, pe când în SUA tema este deja în dezbatere şi depinde foarte mult de cum se va derula campania electorală, scrie publicaţia franceză La Tribune.

Marea Britanie, una dintre primele ţări care în timpul recesiunii au majorat cota de impozitare pentru contribuabilii bogaţi, este pe cale să reducă nivelul impozitării. Cameron vrea să diminueze cota maximă de impozitare de la 50% la 45%, aplicată veniturilor mai mari de 150.000 de lire sterline (peste 180.000 de euro). El a luat această decizie în urma presiunii venite din partea comunităţii oamenilor de afaceri pentru îmbună­tăţirea competitivităţii ţării.

Germania are probleme cu bogaţii. Deoarece se prefigurează că până în 2014 bugetul va ajunge la echilibru, creştini-democraţi au lansat o dezba­tere pe tema relaxării fiscale, de care ar putea beneficia cei mai bogaţi. Dar ministrul de finanţe Wolfgang Shauble nu vrea să ia în considerare risipirea resurselor acumulate prin disciplină fiscală, iar dacă discuţia va fi reluată, reducerea impozitelor va fi orientată către susţinerea creş­terii economice.

Înainte de criză, impozitul pe venit în Spania era deja foarte mare, din cauza impozitării pro­gresive, care mergea până la 43%. Cel mai recent plan de austeritate a majorat nivelul maxim de impozitare la 52%. Un spaniol celibatar care declară un venit anual impozabil de 1,2 milioane euro trebuie să plătească un impozit pe venit de 600.000 de euro.

În Italia este în dezbatere introducerea unui impozit pe avere, premierul Mario Monti vrând ca şi bogaţii să contribuie la susţinerea bugetului, după ce întreaga populaţie a fost supusă unor măsuri drastice de austeritate. Impozitul propus a avut deja efecte asupra a mii de italieni care îşi transformă lichidităţile în lingouri de aur, pe care le păstrează în Elveţia.

În SUA a apărut în vara anului trecut ideea ca milionarii să fie impozitaţi diferit de restul contribuabililor. Miliardarul Warren Buffet a făcut senzaţie declarând că femeia care se ocupă de menajul casei lui suportă o presiune fiscală mai mare decât el. Acest fapt este posibil datorită im­po­zitării foarte reduse a câştigurilor de capital (15%) şi a altor venituri de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO