Business Internaţional

Dependenţa Arabiei Saudite de firme occidentale de consultanţă în gestionarea economiei stârneşte nemulţumiri locale

Dependenţa Arabiei Saudite de firme occidentale de...

Autor: Catalina Apostoiu

24.05.2024, 00:00 93

În cea mai mare parte a istoriei sale, ministerul saudit al energiei s-a bazat pentru operaţiuni şi planning pe un mix de angajaţi transferaţi temporar de la compania petrolieră de stat Saudi Aramco şi pe firme de consultanţă. PwC a ajuns să aibă 2.500 de angajaţi în Arabia Saudită, cea mai mare parte localnici. Acum, însă, unii oficiali au început să se teamă că ministerele saudite au devenit prea dependente de firme de consultanţă occidentale, de la cele Big Four: Deloitte, EY, KPMG şi PwC, la firme mai specializate de consultanţă.

Asta în condiţiile în care în regat nemulţumirea este în creştere cu privire la rolul din ce în ce mai mare jucat de experţi din afară în administrarea ţării, scrie Financial Times. Riadul a început să recurgă şi mai mult la astfel de firme după lansarea în 2016 a unui ambiţios program de eliminare a dependenţei celei mai mari economii din Orientul Mijlociu de veniturile din petrol. Drept urmare, piaţa de consultanţă a regatului a urcat la un nivel record de 3 miliarde $ anul trecut, aproximativ egală cu cea a Elveţiei, potrivit Source Global Research, care se aşteaptă ca aceasta să crească în continuare foarte rapid. Relaţiile strânse dintre Arabia Saudită şi firme americane de consultanţă din SUA au intrat în atenţia Washingtonului în acest an, şefii mai multor astfel de firme fiind chemaţi să depună mărturie în faţa Congresului cu privire la activitatea desfăşurată pentru regat. Consultanţii argumentează că sumele cheltuite de saudiţi pe serviciile lor ajută ţara să-şi raţionalizeze cheltuielile masive pe proiecte uriaşe. Cu preţul petrolului în scădere, controlul costurilor a devenit vital pentru ambiţiile saudiţilor.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24