Business Internaţional

Deutsche Bank, JPMorgan şi alte mari bănci globale vor fi amendate de comisarii europeni pentru manipularea dobânzilor

Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania este suspectată că a manipulat dobânzile de referinţă

Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania este suspectată că a manipulat dobânzile de referinţă

Autor: Bogdan Cojocaru

05.11.2013, 19:28 409

Autorităţile antitrust ale Uniunii Europene se pregătesc să amendeze şase bănci cu anvergură globală printre care Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, JPMorgan, cea mai mare bancă americană, şi HSBC, din Marea Britanie, pe care le suspectează că au manipulat dobânzile de referinţă din zona euro, au declarat pentru Reuters surse apropiate situaţiei.

HSBC este cea mai mare bancă din lume după Industrial and Commercial Bank of China. Amenzile, care urmează a fi plătite şi de Royal Bank of Scotland, Crédit Agricole şi Société Générale, reprezintă prima pedeapsă dată de Bruxelles într-o anchetă globală şi o altă pată pe imaginea unei industrii învinovăţite că a contribuit la apariţia crizei economice şi financiare globale, factorul declanşator al actualei crize a datoriilor din zona euro.

Pasul este făcut la doi ani după ce CE, autoritatea antitrust a UE, a făcut percheziţii la sediile mai multor bănci suspectate că au manipulat Euribor, o dobândă etalon folosită la evaluarea unor contracte financiare de 250.000 miliarde euro, de la ipoteci spaniole la produse derivate complexe.

Banca britanică Barclays, care a alertat CE, nu va fi amendată. Penalităţile vor fi anunţate luna viitoare, când ar putea fi amendat un grup de bănci suspectate că au manipulat Libor, o altă dobândă etalon, stabilită la Londra.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO