Business Internaţional

După ce anul acesta a obţinut 6,5 mld. euro din privatizări, Polonia va vinde încă 300 de companii în 2011

Autor: Gabriel Razi

22.12.2010, 23:47 26

În acest an executivul de la Varşovia a reuşit să listeze labursă PZU, una dintre cele mai mari companii de asigurări de pepiaţa din Polonia, tranzacţia fiind evaluată la peste două miliardede euro, şi să listeze bursa de la Varşovia, scrie Bloomberg.

Valoarea totală a acordurilor de privatizare semnate deexecutivul polonez pe parcursul acestui an se ridică la 6,5miliarde de euro. În ultimul trimestru al anului, autorităţile aumai adus 250 de milioane de euro în conturile statului după ce auvândut peste 30 de companii mici cu domenii de activitate precumcolectarea de fier vechi sau producţia de materiale ignifuge.

Privatizarea este o cursă contra cronometru

Guvernul polonez dă semne că vrea să scape cât mai repede deultimele reminiscenţe ale companiilor de stat din era comunistă.Mişcarea le va permite polonezilor să facă infuzii suplimentare defonduri în bugetul de stat pentru a putea ţine sub controldeficitul.

Premierul Donald Tusk speră să obţină 13 miliarde de euro dinprivatizări până în 2013, fiind într-o cursă contra cronometrupentru a satisface promisiunile făcute în campania electorală din2007, atunci când a promis că va elimina prezenţa statului îneconomie.

"Era şi timpul să facă asta. Guvernul trebuie să îşi facăcurăţenie în portofoliu cât de repede poate şi în orice felposibil", crede Janusz Jankowiak, economistul-şef al unuithink-tank polonez.

Piaţa poloneză de fuziuni şi achiziţii s-a triplat, în acest anfinalizându-se 182 de tranzacţii, faţă de doar 94 în 2009.Creşterea se datorează în mare parte preluării celei de-a treiabănci de pe piaţa poloneză, Bank Zachodni, de către Banco Santanderpentru 4 miliarde de euro. Statul polonez a reuşit în aceastătoamnă să vândă pentru aproape două miliarde de euro companiaEnerga, cel mai important producător de energie electrică dinPolonia ce deserveşte 3 milioane de locuinţe şi 300.000 decompanii, grupului local PGE.

"PGE este o companie-cheie, iar acum are în faţă cel mai mareprogram de invesitiţii din istoria sa", spunea după încheiereatranzacţiei ministrul trezoreriei Aleksander Grad.

Vând şi companiile mici

Totuşi, chiar dacă marii coloşi industriali aduc cea mai mareparte a fondurilor, executivul polonez nu neglijează companiilemici aflate în portofoliulul său. Ministerul trezoreriei a publicatanunţuri de vânzare pentru crescătorii de porci, producători demiere de albine, explozibili şi chiar spa-uri.

"Vânzarea unor astfel de companii este un model nou pentru noi.Le facem publicitate cât de mult putem", spune viceministrulLeszkiewicz. Singurul producător de cupru din Polonia, KGHM PolskaMiedz, a fost printre cei mai activi cumpărători de pe piaţă înacest an, după ce a reuşit să încheie cinci tranzacţii, printrecare operatorul de centre de colectare a fierul vechiCentrozlom.

Alţi cumpărători au fost compania energetică finlandeză Fortum,Biosyntec din Franţa sau Apis-Vita din Slovenia.

Mină de aur pentru companiile deconsultanţă

Valul privatizărilor este o adevărată mină de aur pentrucompaniile de consultanţă.

Cu toate că gigantul KPMG conduce topul firmelor care au oferitconsultanţă pentru tranzacţii pe piaţa poloneză (atât statului, câtşi companiilor private) evaluate la 7 miliarde de euro, în top seaflă şi companii poloneze precum Budoserwis sau DGA.

Cu toate că Polonia îşi accelerează acum programul deprivatizare a companiilor de stat, alte state din Europa Centralăşi de Est şi-au încheiat deja campaniile de privatizare.

Ungaria se concentrează acum pe creşterea valorii activelordeţinute de stat, în timp ce Cehia a dizolvat mecanismele deprivatizare acum cinci ani, cu toate că încă deţine controlulasupra companiei energetice CEZ, asupra producătorului de bereBudweiser sau asupra operatorului aerian CSA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO