Business Internaţional

Dupa decesul lui Arafat, pretul petrolului, din nou in cumpana

12.11.2004, 00:00 11



Cresterea pretului petrolului de luna trecuta ar putea sa fie ultima de asemenea amploare datorita faptului ca OPEC si alte tari producatoare importante au majorat productia, iar preturile mari au restrans cererea, conform Agentiei Internationale a Energiei citata de Bloomberg.



Productia de petrol a crescut cu 890.000 barili pe zi in luna octombrie pana la 84,6 mil. barili prin revenirea furnizarii de petrol din Golful Mexic dupa ce au fost reparate distrugerile provocate de uragane. Preturile la barilul de petrol apropiate de valoarea de 50 de dolari au afectat consumul, in timp ce in China, cel de-al doilea mare consumator de petrol din lume, stocurile de carbune si otel sunt in expansiune, potrivit AIE.



"Am putea sesiza unele semne incipiente ale scaderii pretului petrolului asupra cresterii economiei mondiale", scrie in raportul AIE.



Luna trecuta pretul titeiului a atins un maxim de 55,67 dolari pe baril la bursa din New York, cel mai ridicat din ultimii douazeci de ani, pe baza speculatiilor ca o crestere masiva in cerere ar determina o incapacitate de acoperire a acesteia de catre producatori.



Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a suplimentat luna trecuta cu 220.000 de barili productia zilnica, pana la 22,96 mil. barili pe zi.



"Preturile, chiar daca au coborat sub 50 de dolari barilul, sunt inca foarte mari", spune presedintele AIE, Claude Mandil. "Oferta depaseste cererea, deci pretul ar trebui sa scada mai mult. Nu pot preciza pana la ce nivel, dar sigur mult sub nivelul actual", adauga Mandil.



Totusi, anuntarea decesului leaderului palestinian ar putea tulbura din nou apele. Analistii considera ca o posibila tensionare a relatiilor dintre Israel si Palestina s-ar putea raspandi in tarile din Orientul Mijlociu, care asigura 30% din productia mondiala de petrol.



"Piata ar trebui sa ia in calcul un risc suplimentar deoarece aceasta ar putea constitui o oportunitate pentru teroristi in lansarea de noi atacuri, iar ei nu s-au sfiit sa atace tari musulmane", spune Darius Kowalczyk, analist la CFC Securities din Hong Kong.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO