Business Internaţional

Dupa saptamani tumultuoase, in sfarsit liniste pe piata petrolului

02.09.2004, 00:00 10

Pretul titeiului a cunoscut ieri o usoara crestere la bursa din New York, dar se mentine la niveluri mult inferioare recordului de 49,40 dolari barilul, inregistrat pe 20 august.
Irakul a reluat exporturile de petrol si fondurile de hedging incearca sa mai obtina profituri de pe urma preturilor ridicate, relateaza CNN Money.
Exporturile de titei prin terminalul de la Basra au ajuns aproape la capacitate maxima, adica la 1,7 milioane barili zilnic, la o zi dupa efectuarea reparatiilor care au urmat atacurilor de sabotaj. Primul transport in trei luni din Kirkuk (nordul Irakului) a fost incarcat la terminalul Ceyhan, din Turcia.
Potrivit unui oficial irakian, Bagdadul intentioneaza sa vanda zilnic pana la 300.000 barili de titei din Kirkuk prin intermediul unor contracte cu termen fix. Aceasta a fost interpretata ca un semn ca Irakul are un oarecare succes in combaterea atacurilor teroriste, care nu au reusit sa franeze exporturile prin conducta nordica, de la inceputul razboiului, in martie 2003.
Mai multe rafinarii europene calca pe urmele companiei Tupras, din Turcia, care a fost prima care a incheiat, dupa razboi, un contract cu termen fix pentru petrolul din Kirkuk.
"Speram sa vindem circa 10 milioane de barili de titei din Kirkuk pe luna prin contracte cu termen fix", a declarat acelasi oficial. "Ne concentram pe Europa si avem deja un numar de cereri de la rafinarii din aceasta regiune".
OPEC va decide, la intrunirea programata pentru data de15 septembrie la Viena, sa majoreze plafonul de productie, dar nu va renunta la cotele de extractie, a declarat, miercuri, un oficial al cartelului, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, transmite Reuters.
Surse apropiate OPEC au mentionat ca organizatia ar putea sa mareasca plafonul de 26 milioane de barili pe zi cu 1-2 milioane de barili.
Oficialul OPEC a mai spus ca cele zece state mebre, ale caror decizii asupra productiei sunt limitate de angajamentul de a respecta cotele oficiale stabilite de cartel, pompeaza, in prezent, la capacitate maxima, aproximativ 27,5 milioane de barili pe zi, cifra cu 1,5 milioane barili pe zi mai mare decat nivelul obisnuit.
Desi productia a fost suplimentata, preturile petrolului se mentin cu 30% mai mari decat la inceputul acestui an, pentru ca nivelul cererii a urcat si el foarte mult. Preturile au atins, pe 20 august, nivelul record de 49,40 dolari.
"Cotele de extractie nu vor fi eliminate, pentru ca o asemenea masura ar crea haos", a mai spus oficialul OPEC.
Organizatia nu poate controla preturile petrolului, a caror evolutie depinde de cerearea de petrol la nivel international si de instabilitatea politica din zona Golfului.
Ieri, petrolul se tranzactiona, la New York, cu 42,68 dolari barilul.



Yukos are zilele numarate
Banca de investitii angajata de ministerul de justitie pentru a evalua principala unitate de productie a Yukos isi va finaliza activitatea in patru saptamani, a declarat o persoana apropiata de proces, citata de The Moscow Times.
Termenul de plata al celor 3,4 miliarde dolari datorii fiscale a expirat marti. 1,4 miliarde dolari nu au fost inca achitate. Gigantul petrolier se afla la un pas de pierderea celor mai valoroase active, in timp ce autoritatile vin cu noi pretentii si banca de investitii Dresdner Kleinwort Wasserstein evalueaza Yuganskneftegaz, care realizeaza aproximativ 60% din productia totala a Yukos, in vederea unei vanzari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO