Business Internaţional

E.ON si RWE, in carti pentru distributia de electricitate

01.04.2003, 00:00 18

Compania ceha de electricitate CEZ a anuntat saptamana trecuta ca este pregatita sa inceapa negocierile cu firmele germane E.ON si RWE in legatura cu schimbul de pachete de actiuni din cadrul companiilor regionale de distributie a energiei.
CEZ preia pachetele de actiuni detinute de stat in cadrul celor opt companii de distributie a energiei din aceasta tara, dar este nevoit sa vanda ulterior patru dintre acestea la cererea Biroului pentru Protectia Concurentei Economice (UOHS). "CEZ este pregatita sa lanseze negocieri cu actionari semnificativi ai companiilor regionale din sectorul energetic, E.ON si RWE, cu privire la consolidarea reciproca a structurilor de actionariat," a anuntat compania.
Se crede ca multe companii straine, inclusiv E.ON si RWE, au cumparat pachete minoritare de actiuni in cadrul unor companii cu scopul utilizarii acestora in decursul dificilelor negocieri ce vor urma.
In cazul in care aceste negocieri vor esua, CEZ ar putea opta pentru organizarea unei licitatii publice in scopul vanzarii unor pachete minoritare, a declarat Roman Cenek, analist al sectorului utilitatilor publice in cadrul companiei de brokeraj Atlantik Financni Trhy. Aceasta solutie, a organizarii unei licitatii publice, va fi aleasa numai in cazul esecului negocierilor, iar singura problema in acest caz va fi pretul ce va fi oferit," a adaugat Cenek.
E.ON va incerca probabil sa castige un pachet minoritar in cadrul distribuitorului Zapadoceska Energetika, a sugerat Cenek. Compania germana controleaza deja un pachet de actiuni apropiat de 50%, incercand deja sa obtina controlul complet asupra distribuitorului. Totusi, CEZ va dori probabil sa-si mentina controlul asupra unei companii profitabile, eficiente si bine-pozitionate pentru realizarea exporturilor catre Germania, a adaugat Cenek.
RWE, care domina un grup de actionari ce controleaza Prazska Energetika, va dori probabil sa-si consolideze pozitia in cadrul acestui distribuitor, a declarat Cenek. Ambitiile sale s-ar putea opri in acest punct, a adaugat acesta. RWE domina deja sectorul ceh al gazului dupa ce a achizitionat importatorul de gaz si proprietarul de conducte Transgas si companiile regionale cehe de distributie a gazului. Astfel, o eventuala expansiune in sectorul electricitatii, ce rivalizeaza cu cel al gazului ca sursa de caldura si energie, ar putea da nastere unor controverse.
CEZ a declarat ca va prelua companiile de distributie a electricitatii pe 1 aprilie si ca nu va mai face probabil nici un recurs impotriva deciziei luate de UOHS cu privire la vanzarea de active. Compania sugerase anterior ca va depune un astfel de recurs prin intermediul curtilor legale cehe.
CEZ a facut un recurs impotriva deciziei luate de UOHS in luna decembrie a anului trecut, sustinand ca cererea privind vanzarea de active se bazeaza pe o perspectiva gresita, conform careia piata relevanta este cea ceha, si nu sectorul european al electricitatii. Totusi, biroul si-a mentinut decizia, acordand in schimb companiei un ragaz mai mare pentru a vinde activele respective, permitandu-i in acelasi timp sa vanda companiile de distributie avute in vedere oricarui ofertant, si nu numai guvernului.
Giganta companie din sectorul francez de energie, Electricite de France, s-ar putea numara printre cei ce vor depune oferte pentru companiile cehe de distributie a electricitatii, a declarat Cenek.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO