Business Internaţional

Economia franceza, trasa in jos de haosul politic

23.06.2006, 19:07 13

Laurence Parisot, presedintele Medef, principala asociatie a angajatorilor din Franta, a avertizat ca accelerarea crizei pe parcursul anului trecut si agitatia politica afecteaza economia, scrie Financial Times.
Parisot a declarat ca respingerea tratatului constitutional european in referendumul de anul trecut, izbucnirea revoltelor urbane din ghetouri in octombrie si protestul popular impotriva noii legi a muncii din aceasta primavara au tulburat afacerile franceze. "Pe parcursul anului trecut am fost martorii unei succesiuni, unei accelerari a crizelor, care este foarte ingrijoratoare pentru stabilitatea tari noastre, pentru cresterea economica", a spus el.
Dominique de Villepin, prim-ministru, intampina presiuni pentru a demisiona, pierzand mare parte din sprijinul partidului sau de centru-dreapta, UMP, pentru neindemanarea cu care conduce guvernul. De Villepin a incercat sa dezamorseze situatia tensionata ce s-a creat marti in Adunarea Nationala, camera inferioara a Parlamentului. Primul-ministru a retras acuzatiile de lasitate la adresa lui Francois Hollande, liderul partidului socialist din opozitie, si a declarat ca regreta daca a adus vreo jignire personala.
Totusi, unii deputati UMP au spus ca pozitia lui de Villepin a reiterat ingrijorarile in legatura cu capacitatea sa de a-si indeplini atributiile si si-au reinnoit apelul de destituire a premierului de catre Jaques Chirac. Par sa fie ingrijorati pentru ca scandalul din mijlocul guvernului intre de Villepin si Nicolas Sarkozy, presedintele UMP, i-ar putea costa pozitiile la viitoarele alegeri parlamentare.
De asemenea se tem ca sansele lui Sarkozy de a castiga viitoarele alegeri prezidentiale sunt subminate de tulburarea politica, creand cale libera pentru Segolene Royal, candidatul partidului socialist, catre scaunul de presedinte.
Neintelegerile dintre elitele politice din Paris sunt exploatate si de extremistii populari, precum Jean-Marie Le Pen, liderul Frontului National, care se prezinta drept tribuni ai alegatorilor provinciali furiosi si confuzi.
Parisot a mai criticat si implicarea indecisa a guvernului in restructurarea corporatista care a cuprins a doua economie ca marime din zona euro. "Statul nu poate fi un jucator, statul nu poate fi capabil sa decida totul sau sa stie cum sa faca totul cand vine vorba de management sau de economie."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24