Business Internaţional

Economia in declin a adus un numar record de falimente in aprilie

24.07.2003, 00:00 17



Valul de falimente corporatiste din Germania a atins un nou record in luna aprilie, pe masura ce un numar tot mai mare de companii mici si mijlocii au fost afectate de declinul economiei care dureaza de trei ani, relateaza The Wall Street Journal Europe.



In aprilie s-au declarat insolvente 3.610 corporatii, acesta fiind cel mai ridicat nivel lunar al falimentelor din 1950, anul in care Germania a inceput sa stocheze in mod oficial informatii de acest gen. Numarul falimentelor a crescut cu 8% fata de aceeasi luna a anului trecut, o tendinta ce a facut multe victime printre companiile de mai mici dimensiuni din Germania. Acest sector este cel de baza in economia germana, deoarece cele 3,3 milioane de firme medii si mici angajeaza circa 70% din forta de munca a tarii si contribuie cu peste jumatate la productia economica.



De la refacerea economica de dupa al doilea razboi mondial Germania a trecut cu bine de crizele petroliere, de recesiunea de la inceputul decadei 1980 si de prabusirea pietei imobiliare de la inceputul decadei 1990, imediat dupa reunificarea cu fosta Germanie democrata. Noul record de falimente corporatiste subliniaza importanta si gravitatea crizei economice actuale.



Sectorul bancar, impovarat de creditele neperformante, reduc ritmul de acordare al creditelor noi, sporind presiunea asupra firmelor mici, in vreme ce nivelul consumului se mentine redus..



In 2002, peste 37.000 de companii germane s-au declarat falimentar, si se pare ca anul acesta Germania isi va depasi propriul record: din ianuarie pana in aprilie 13.357 corporatii au intrat in stare de insolvabilitate, cu 9% mai mult decat anul trecut. Printre acestea se numara piloni iindustriali precum trustul de media Kirch, reteaua de restaurante fast-food Wienerwald si grupul de constructii Philipp Holzmann.



Rapoartele lunii aprilie adauga listei falimentarilor celebra marca Grundig, venerabilul producator de electronice din Nurnberg. Expertii spun insa ca a venit randul falimentelor mai mici, deoarece marii falimentari trag in jos, odata cu ei, furnizorii si contractorii cu care au legaturi de afaceri. "E un efect de domino: cand companiile mari intra in faliment, urmeaza jucatorii mai mici", spune Wolfgang Liebernickel, de la asociatia germana a companiilor mici si mijlocii.



"Avem in urma trei ani de stagnare si asta e o premiera pentru economia germana si este de inteles de ce apar aceste falimente in valuri catre sfarsitul etapei", spune Martin Hufner, de la banca HVB din Munchen.



Numarul falimentelor este umflat si de explozia de afaceri noi de la sfarsitul anilor 1990, care nu au reusit sa supravietuiasca primilor cinci ani de existenta, mai ales in contextul economic actual.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24