Business Internaţional

Economia ramane locomotiva zonei euro

18.07.2000, 00:00 9



Cresterea cererii interne si pozitia solida a exporturilor vor sustine cresterea economica de 3% a Germaniei prevazuta pentru acest an, respectiv de 2,9% pentru anul viitor, potrivit Institutului de Cercetare Economica din Halle (IWH), citat de Reuters.

Potrivit IWH, care este unul din cele sase institute care realizeaza semestrial previziuni pentru economia Germaniei, o majorare a principalelor rate ale dobOnzii de catre Banca Centrala Europeana (BCE) nu este necesara, atOt timp cOt evolutia pozitiva a economiei nu e de natura sa amplifice riscurile inflationiste.

"In ciuda cresterii preturilor mondiale ale petrolului, indicele de crestere a preturilor pe piata germana ramOne sub pragul de toleranta de 2% stabilit de BCE si este de asteptat chiar sa se reduca in anul 2001", se arata in raportul IWH, care considera ca majorarile moderate de salarii prevazute pentru acest an au un rol important in acest sens.

Exporturile germane au crescut peste asteptari in ultima perioada, ca urmare a evolutiei favorabile a economiei mondiale si a slabirii monedei europene, insa cererea externa se va reduce in conditiile incetinirii cresterii economice a Statelor Unite si ale redresarii euro spre sfOrsitul anului, apreciaza IWH.

In aceste conditii, exporturile vor creste cu numai 7,3% anul viitor, fata de o rata de 11,5% in acest an, insa cresterea PIB va fi stimulata anul viitor cu precadere de cererea interna.

Potrivit prognozelor,iInvestitiile de capital ale companiilor vor creste cu 9,7% in acest an si vor continua sa creasca la 8,8% in anul 2001.

Perspectiva economica pozitiva va avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra pietei fortei de munca, insa acesta se va observa mai mult in vestul tarii, rata somajului in fosta Germanie de Est urmOnd sa inregistreze o crestere considerabila, estimeaza institutul german.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO