Business Internaţional

Economia ruseasca accelereaza

20.11.2003, 00:00 8



Economia rusa a crescut cu 6,6% in primele zece luni ale acestui an, fata de 4% in perioada similara din 2002, a declarat Ivan Materov, adjunctul ministrului rus al economiei. "Cresterea continua, iar potrivit datelor preliminare, a atins 6,6% in zece luni," a spus Materov.



Potrivit oficialului rus, factorul cheie al cresterii economice l-a reprezentat cresterea veniturilor personale si a investitiilor, care au urcat cu mai mult de 12% pana in octombrie 2003, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.



Economia Rusiei s-a majorat cu 6,5% pana la sfarsitul lunii septembrie anul curent. Primul ministru rus Mikhail Kasianov a sutinut ca se asteapta ca produsul intern brut pe intreg anul in curs sa inregistreze o crestere de 6% in 2003.



Initial, oficialii de la Moscova se asteptau ca PIB-ul Rusiei sa fie cuprins intre 3,5% si 4,4%, dar in iulie si-au majorat previziunile la 5,9%. Economia rusa a inaintat puternic, cu 7 puncte procentuale, in prima jumatate a anului deoarece exporturile de petrol au incurajat investitiile si consumul pe plan national.



Atat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cat si Fondul Monetar International (FMI), au estimat o crestere de 6,2% pentru acest an. Reprezentantii celor doua institutii au precizat ca Moscova va trebui sa accelereze ritmul reformelor structurale pentru a face ca economia rusa sa devina tot mai putin dependenta de fluctuatiile de pe plan mondial ale pretului petrolului.



Economistii privati estimeaza o crestere economica de 7 puncte procentuale pentru intreg anul in curs.



Potrivit informatiilor furnizate, la inceputul saptamanii, de comitetul rus pentru statistica, productia industriala a urcat cu 7,2% in luna octombrie. Preturile mondiale ridicate la petrol si gaze au determinat cele mai mari companii ruse sa pompeze si mai mult petrol, marind astfel cererea pentru conducte din otel si echipamente de furnizare a petrolului.



Rusia a furnizat cu 10% mai mult titei in octombrie fata de perioada similara a anului trecut, a mai anuntat comitetul de stat pentru statistica. Rusia a produs cu 18% mai multe conducte petroliere si a majorat cu 9 procente productia de materiale de constructii. Productia alimentara a crescut cu 10%, la fel cu sectorul constructiilor de autovehicule. Pretul titeiului Ural s-a marit cu 10 puncte procentuale in ultimele sase luni. florin.cepraga@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24