Business Internaţional

Economiile nordice riscă un colaps al pieţei imobiliare

19.08.2010, 23:45 35

Preţurile locuinţelor din Suedia, Finlanda şi Norvegia ar puteaînregistra o scădere puternică, punând în pericol cele maiputernice reveniri din Europa şi ameninţând să împingă economiileţărilor scandinave înapoi în recesiune, scrie Bloomberg.

Sectorul imobiliar suedez s-ar putea confrunta cu scăderi, încondiţiile în care persoanele împrumutate au datorii de până la 46de ori mai mari decât veniturile lor disponibile, conform RoyalBank of Scotland Plc. Banca centrală a Norvegiei arată că nivelulscăzut al ratelor dobânzii riscă să supraîncălzească piaţaimobiliară şi sectorul bancar, în timp ce Finlanda, membră a zoneieuro, anunţă că există foarte mari şanse ca un nou fenomen de tipbubble să apară în cazul său.

Preţurile locuinţelor din cele trei ţări au crescut anul trecut,deşi economiile acestora s-au contractat, iar rata şomajului acrescut puternic, creând dezechilibre despre care economiştii spuncă trebuie acum corectate.

Costurile de finanţare ale Finlandei sunt stabilite de BCE,îngreunând eforturile strategilor ţării de a conduce economia.

Preţurile locuinţelor din Suedia, cea mai mare economie nordică,au înregistrat o creştere anuală de 7% în trimestrul doi, a 15-aperioadă consecutivă de creşteri. Preţurile locuinţelor dinNorvegia au avansat cu 19,6% de la sfârşitul anului 2008 până întrimestrul trecut. În Finlanda, preţurile locuinţelor existente auconsemnat o creştere anuală de 10% trimestrul trecut, după un avansrecord de 11,4% înregistrat pe primul trimestru.

"O scădere de 20% ar contribui probabil la declanşarea uneirecesiuni sub formă de W", a declarat Par Magnusson, economist încadrul RBS.

Datoria gospodăriilor reprezenta 167% din venitul disponibil înSuedia la sfârşitul anului trecut, comparativ cu 106% cu un deceniuîn urmă, în Finlanda raportul a avansat la 107% la sfârşitul lui2009 de la 65% în 2000, iar în Norvegia raportul va atinge 197%până la sfârşitul anului, de la 14,5% în 2005.

Pe de altă parte, cele trei economii ar urma să înregistrezeunele dintre cele mai puternice reveniri economice din UE. PIB-ulFinlandei ar putea creşte cu 1,5% anul acesta, după o contracţie de8% anul trecut. În Suedia avansul este estimat la 3,8% dupădeclinul de 5,1% din 2009, iar PIB-ul norvegian va creşte cu 1,75%în acest an, potrivit estimărilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO